Europese Commissie neemt fytosanitaire maatregelen tegen 'gele draak'

De Europese Commissie (EC) bereidt een concept voor om de huidige fytosanitaire eisen betreft de bacterie Huonglongbing (HLB) ofwel de 'gele draak' in Europa te wijzigen. De regering reageert hiermee op een vraag van parlementslid Valencia Vicent Garces over EC-maatregelen die de komst van deze plaag in het continent via citrusimport van getroffen gebieden zoals de Verenigde Staten, Latijns-Amerika, Azië en Afrika moet voorkomen.

De Commissie zei dat "het feit dat de vergroeningsbacterie van het citrusgeslacht en zijn vectoren (de insecten die de gele draak verspreiden) worden onderworpen aan quarantaine in de Europese Unie, hun introductie in de EU belet", en dus werd hun aanwezigheid niet ontdekt. De Commissie voegde eraan toe dat het fruit van geïnfecteerde planten van derde landen naar de EU mag worden geïmporteerd, mits het is onderworpen aan een fytosanitaire inspectie, vergezeld wordt door het juist certificaat, het geen bladeren en stengels heeft en de verpakking het juiste merk van herkomst heeft.

Spanje waarschuwde onlangs voor een herziening van deze gezondheidsmaatregelen na een analyse van het risico van plagen. Daarin stonden nieuwe gegevens over de verwekker van de citrus' gele draak, zijn bereik en de vectoren. Het onderzoek geeft aan dat de zaden ook een weg kunnen zijn waarlangs de bacteriën binnendringen. Sommige van de onherstelbare gevolgen van geïnfecteerde bomen zijn dat de bladeren asymmetrische plekjes krijgen en vervolgens geel worden en dat het fruit vervalt en bitter wordt.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.