Albert Jan Maat nieuwe voorzitter Copa Cogeca

LTO-voorzitter Albert Jan Maat is vandaag in Brussel gekozen als de nieuwe voorzitter van de Europese boerenorganisatie Copa. Bij deze koepel zijn zo'n zestig landbouworganisaties uit alle EU-lidstaten aangesloten. Copa is hiermee dé belangenbehartiger voor 13 miljoen boerengezinnen in Brussel. De benoeming geldt voor twee jaar. De afgelopen vier jaar was Maat al vicevoorzitter van Copa. Hij neemt het stokje over van de Duitser Gerd Sonnleitner. Maat is sinds 2007 voorzitter van Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland. Daarvoor was hij 7 jaar lid van het Europees Parlement (EVP).De boeren en tuinders in Europa wachten zowel grote veranderingen als uitdagingen, aldus de nieuwe Copa-voorzitter. "We staan aan de vooravond van de invoering van het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) voor de komende zes jaar. Ook zijn onderhandelingen aan de gang tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over de handel in landbouwproducten. Voor de boeren en tuinders in Europa staan grote belangen op het spel. In de toekomst zal, net als nu, veel van boeren verwacht worden op het gebied van milieu, dierenwelzijn, waterverbruik en energie, terwijl we ook economisch gezonder willen worden. Dat vergt inzet van ons allemaal."

Voorts wijst Maat op de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014. Hij noemt het uitermate belangrijk dat ook alle nieuwe parlementariërs straks het belang zien van landbouw en voedselproductie in Europa en daarmee dat van een vitaal platteland.
Grootste uitdaging voor hem persoonlijk is om zo sterk mogelijk voor de dag te komen als Europese boeren bij de besluitvormers in Brussel, ondanks de grote verschillen in de landbouw in de diverse EU-landen wat betreft kennis, duurzaamheid en techniek,. "De Nederlandse land- en tuinbouw loopt op de meeste terreinen ver vooruit. Daarmee kan ik de rol van boegbeeld goed vertegenwoordigen."

Bron: LTO

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.