De kracht van de peulvucht

Eigenlijk is het onterecht dat de peulvrucht een wat 'zweverig' imago heeft. Het is een prima alternatief voor wie minder vlees wil eten: ze zitten vol met goede voedingsstoffen en zijn gemakkelijk te gebruiken in allerlei gerechten. Tijd om de peulvrucht in het zonnetje te zetten.

Wat is het?

Een peulvrucht is een verzamelnaam van verschillende zaden, afkomstig van vlinderbloemige planten. Soms eten we alleen de zaden (bruine bonen, sperziebonen, sojabonen, erwten, linzen) en soms de hele peul (peultjes, sugar snaps). Ook pinda's en lupine vallen onder de peulvruchten.

Ook een groente?

Sommige peulvruchten, zoals sperziebonen en erwten, worden beschouwd als groenten. Dat komt omdat ze qua samenstelling (veel vitamine C) en qua gebruik erg veel lijken op groente. Grofweg kun je zeggen: eet je het vers (niet uit blik) en heeft het een groene kleur? Dan is het een groente.

5 weetjes:

  • De meeste peulvruchten bevatten veel eiwitten, voedingsvezel, koolhydraten en B-vitamines. Er zit ook B1 en ijzer in. Dat maakt ze tot volwaardige vleesvervangers. In tegenstelling tot vlees bevatten ze nauwelijks verzadigd vet en veel voedingsvezels. Maar let op: niet alle peulvruchten (bijvoorbeeld sperziebonen) zijn goede vleesvervangers. Een volwaardige vleesvervanger moet voldoende ijzer en vitamine B12 en/of B1 bevatten.
  • De milieubelasting van bonen is vele malen lager dan van vlees: Er wordt voor de teelt tot 3 keer minder broeikasgas uitgestoten en tot 7 keer minder land gebruikt.
  • De gemiddelde Nederlander eet enkele kilo's bonen per jaar tegenover 45 kilo vlees per jaar. 
  • Er zitten veel vezels in en bepaalde suikers (oligosachariden). Die combinatie maakt dat je last kunt krijgen van een opgeblazen gevoel. Toch is het juist die combinatie die ook zorgt voor een goede darmwerking.
  • In de 18e en 19e eeuw waren peulvruchten een belangrijk onderdeel van onze voeding. Intussen is de consumptie en de vollegrondsteelt in Nederland afgenomen. Er worden nog wel doperwten en bruine bonen geteeld, maar peulvruchten komen tegenwoordig ook uit Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. 


Bron: VoedingscentrumPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.