Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse sla steeds meer bestemd voor export

Italië is gek op sla. Elke regio heeft zijn eigen voorkeuren, maar de kropsla is toch veruit favoriet. Dat blijkt ook uit de cijfers. Van alle overdekte sla die op ruim 4.000 hectare geteeld wordt, bestaat zeker vijftig procent uit kropsla.

Overdekte teelt betekent in Italië vooral het gebruik van tunnelkassen: lange boogconstructies overdekt met plastic. Battipaglia in de provincie Salerno is het belangrijkste teeltgebied. De bedrijven hier zijn groot en gespecialiseerd en produceren zowel voor het verssegment als voor de verwerkende sector.
Veel sla vindt zijn weg naar de Italiaanse supermarkten, maar steeds meer is bestemd voor de export naar bijvoorbeeld Duitsland.



Donkergroene kropsla
In het segment van de kropsla wordt vooral het donkergroene type graag gegeten. Rassen als Penelope RZ en Diola RZ vinden dan ook gretig aftrek. Telers waarderen vooral de grote, zware kroppen en de oogstzekerheid. De oogstperiode van deze types loopt van november tot april. De productiegebieden van deze donkergroene sla liggen bijna allemaal langs de Tyrreense kust: van regio Latina (tussen Rome en Napels) tot regio Battipaglia. In Noord-Italië kiezen consumenten daarnaast ook regelmatig voor de blonde kropsla. De teelt hiervan is geconcentreerd rondom Verona, Milaan en Turijn. In Verona gebruiken bedrijven lage tunnels met dubbel plastic. Halewyn RZ, Judita RZ en Iveta RZ zijn de rassen voor de herfst- en wintermaanden. Ook in de zomer gaat de overdekte teelt van kropsla op deze locaties gewoon door. Bijna alle producten zijn bestemd voor de lokale markt. Sintia RZ en Adantia RZ spelen dan een belangrijke rol.

Batavia en cos
Kropsla mag dan populair zijn, Noord-Italië weet ook goede batavia te telen. Puur voor de eigen, lokale markt. Centraal en Zuid-Italië beginnen het bataviatype ook mondjesmaat te accepteren. Hun voorkeur gaat echter toch meer uit naar costypes. Deze sla wordt vooral in kassen geteeld in Fondi voor afnemers uit Rome en in Battipaglia voor de Napelse markt en export. Cassiopea RZ is vooralsnog het belangrijkste ras voor de winter, maar telers en handelaren kijken reikhalzend uit naar nieuwkomers 41-157 RZ en 41-127 RZ. Overige teelten, zoals eikenblad, rode batavia, ijsberg en lollo's vinden slechts op beperkte schaal plaats. Vooral in Battipaglia.


Bron: Seeds & Sharing
Rijk Zwaan
www.rijkzwaan.nl

Publicatiedatum: