Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische aardappelexport naar Azië onaangetast door Rode Zee-crisis

De crisis in de Rode Zee heeft zijn tol geëist van vele Egyptische exportcampagnes – met citrus als eerste slachtoffer – maar het lijkt erop dat de aardappelexport goed standhoudt. "Tenminste, dat is het geval voor ons bedrijf, net als voor andere ondernemingen van dezelfde grootte. Er zijn zeker hogere transportkosten en logistieke complicaties, maar de volumes die we exporteren zijn er niet op achteruitgegaan", zegt Yassen Abdelhay, exportadviseur bij Arafa Company.

De aardappelsector dankt zijn immuniteit voor problemen in de toeleveringsketen aan de grotere crisis in de wereldwijde teelt van dit essentiële voedselproduct. "De vraag is gewoonweg te sterk op de Aziatische markt en de grote teeltlanden ondervinden ernstige problemen, ook in Azië. Aardappelen moeten hun bestemming bereiken, zelfs als ze via Kaap de Goede Hoop moeten omreizen. Wat ook helpt om de situatie te verzachten, zijn de enorme hoeveelheden die worden geëxporteerd. In Egypte krijgen we de laagste transportprijzen op de markt vanwege de immense volumes die betrokken zijn bij de aardappelexport."

De exporteur beschrijft een crisis achter de crisis: "De wereldwijde AGF-markt staat voor een aantal uitdagingen die kunnen leiden tot een tekort aan aardappelen in 2024. Klimaatverandering en exportverboden opgelegd door grote teeltlanden zijn kwesties die zorgen baren. Deskundigen waarschuwen dat deze uitdagingen kunnen leiden tot hogere prijzen op de markt. Verschillende Aziatische landen, waaronder Maleisië, Thailand, Indonesië, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Sri Lanka en Mauritius zijn sterk afhankelijk van import. De belangrijkste leveranciers voor deze landen zijn Duitsland, India, China, Pakistan, Bangladesh en Egypte."

Op hun beurt worden deze teeltlanden geconfronteerd met talrijke uitdagingen die het aanbod beperken, zo stelt Abdelhay:

  • In Duitsland zorgen klimaatverandering en de beperkte beschikbaarheid van pootgoed in 2024 voor instabiliteit in de teelt. Om Aziatische landen te bereiken, moet nu ook via Kaap de Goede Hoop worden gevaren, met lange transittijden tot gevolgd. Daarbij komt nog dat Duitsland het gebruik van kiemremmers heeft verboden. Het zorgt ervoor dat verlengde transittijden kunnen leiden tot kwaliteitsproblemen en schade, inclusief spruitvorming.
  • Bangladesh heeft onlangs voor het eerst aardappelimport uit India toegestaan als reactie op dalende opbrengsten in eigen land – en bijgevolg stijgende prijzen – door ongunstige weersomstandigheden en klimaatverandering.
  • In India heeft het ministerie van Landbouw een daling van 2% in de aardappeloogst voor 2023-24 voorspeld. De oorzaken zijn aardappelziektes en onregelmatige regenval afgelopen november, maar ook dat veel telers de omschakeling naar de knoflookteelt hebben gemaakt vanwege de mooie prijzen voor knoflook vorig jaar. Als de sector geen evenwicht vindt tussen de twee gewassen, kan India toekomstige tekorten of een exportverbod zoals bij uien niet vermijden.
  • In Pakistan is de aardappeloogst lager door de schaarste aan goedgekeurd pootgoed. Deze schaarste vermindert niet alleen de opbrengst, maar belemmert ook het vermogen van telers om aan de kwaliteitsnormen te voldoen.

In deze marktconfiguratie, die overigens al twee of drie seizoenen aanhoudt, wordt de behoefte van landen om hun voedselbronnen te diversifiëren des te belangrijker. Abdelhay verdedigt daarbij de Egyptische herkomst: "Dit is een kans voor Egypte om zijn marktaandeel te vergroten. We kunnen een strategische rol spelen bij het veiligstellen van de aanvoer van aardappelen voor landen in de Golf en het Verre Oosten, dankzij een aantal voordelen, waaronder de beschikbaarheid van meer dan een miljoen ton aardappelen voor export tegen september, van uitstekende kwaliteit en met een hoog drogestofgehalte en een laag suikergehalte. Deze aardappelen zijn dus zeer geschikt voor verwerking tot chips en frites. Onze belangrijkste uitdaging is dat de oogst eind juni afloopt, dus alle volumes voor levering van juli tot en met september zullen moeten worden goedgekeurd en opgeslagen."

"Arafa Company is een van de belangrijkste telers en exporteurs van aardappelen en pinda's in Egypte met een sterke positie op de internationale markt. We hebben uitgebreide ervaring in de export van verse aardappelen naar Spanje, België, Kroatië, Saoedi-Arabië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Indonesië, Libanon, Irak en andere landen. Bovendien zijn we marktleider in de export van aardappelen voor de verwerkende industrie (bijvoorbeeld Lady Rosetta en Hermes) die voldoen aan de specificaties voor frites (hoog drogestofgehalte, laag suikergehalte). We hebben eigen teelt op een areaal van ongeveer 4.000 hectare. We leveren aan PepsiCo Egypte, Saoedi-Arabië, Indonesië en Irak, maar ook aan verwerkingsbedrijven over de hele wereld", vervolgt Abdelhay.

"We kijken ernaar uit om Egypte volgende maand te vertegenwoordigen op de Macfrut. Importeurs van over de hele wereld zijn uitgenodigd in hal B3, stand 151-D", besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Yassen Abdelhay
Arafa for Export and Agriculture Development
Tel/WhatsApp: +20 1007244471 (Egypte)
farouk@arafatrade.com
www.linkedin.com/in/yassen-farouk-cma-mba-yassen-abdelhay-99415a82
www.arafatrade.com

Publicatiedatum: