Teelt en verkoop zijn twee kanten van dezelfde medaille, en om die reden bundelden druiventeler Michael Vorster van The Grape Management Solution en Leon de Kock van Grape Alliance twee jaar geleden hun krachten op een fifty-fifty basis om het plaatje volledig te maken: een kwaliteitsvolle teelt en de volledige controle over de afzet.
Grape Alliance brengt 3 mln kartons druiven op de markt, een cijfer dat Vorster en De Kock graag zien stijgen tot 4,5 mln binnen zes of zeven jaar.
"Een eigen exportbedrijf is een must omdat druiven een dure investering zijn. Ik bracht drie teeltbedrijven in ons partnerschap, aangevuld met drie andere die we beheren namens hun eigenaren, in totaal 278 hectare, allemaal in De Doorns", zegt Vorster. "We zoeken zeker naar mogelijkheden om buiten de Hex River Valley te gaan, maar we willen er ook geen lappendeken van maken. Eind november krijgen we de eerste druiven van het seizoen door een partnerschap met telers in Aussenkehr, Namibië."
Wat TGMS/Grape Alliance drijft, is een gedeeltelijke heruitvinding van de druivensector, onder meer door de seizoensstart iets naar voren te halen. Ze willen uiterlijk in week 10 klaar zijn om de herfstregens in Boland te vermijden.
"Onze eigen oogst begint rond 18 december in de Hex River Valley. Met de nieuwere rassen hopen we eerder te kunnen beginnen met verpakken zodat we geen druiven van ver hoeven te halen. We hebben het verpakken van Crimson naar week 2 verschoven, wat uitzonderlijk vroeg is in de Hex River Valley en daarna rekken we het tot en met week 9."
Deze week zijn ze minstens twee weken eerder dan gebruikelijk begonnen met het plukken van Autumn Crisp®. "Door vroeger te eindigen, vermijden we overlap met India. We willen niet met hen concurreren, het is het risico van de lage prijzen niet waard." Gelukkig vermijden ze ook de volle concurrentie met Peru, waar de vroege Zuid-Afrikaanse druivenregio's wel last van hebben.
Herontdekte Crimson kloon
"Als telers moeten we gedurende het hele druivenseizoen dezelfde standaard bieden. De luxe van middelmatige rassen die de gaten tussen goede rassen opvullen, zoals vroeger, bestaat niet meer. De tijd voor middelmatige rassen is definitief voorbij. Hoe dan ook, ik denk dat er nu genoeg goede rassen zijn, een paar jaar geleden was dat niet zo."
Vorster zegt dat hij erg enthousiast is over nieuwe vroege rassen uit de veredelingsprogramma's. Hij noemt ARRA FIRE CRUNCH™ (ARD 35), een vroege rode druif met de knapperigheid van Sweet Globe™, en ARD35 Cherry Crush™, een latere rode druif van dezelfde veredelaar.
Nieuwe rassen moeten een beetje water aankunnen. In die zin merkt Vorster op dat de overstromingen in Californië vorig jaar een lakmoesproef waren voor druiven waaruit sommige rassen ongeschonden tevoorschijn kwamen.
Niet alle oude rassen hoeven echter te worden geëlimineerd. Een Crimson kloon, geïntroduceerd in het midden van de jaren '90 samen met het standaard Crimson plantmateriaal, maar die nadien uit het zicht verdween, is weer opgedoken in hun druivengaarden.
"We realiseerden ons dat we een kloon, CU4, hadden die snel en goed kleurde en prima is qua maatvorming. Het wordt geënt door Voor-Groenberg Nursery, het is virusvrij en we hebben het opengesteld voor de sector. In de komende twee tot drie jaar verwachten we een zeer goede Crimson kwaliteit te oogsten. Het is royaltyvrij, heeft een lange houdbaarheid en de markt houdt ervan."
Rechts: een uit het oog verloren Crimson-kloon heeft alles wat ze nodig hebben
Ze zullen al hun standaard Crimson percelen vervangen door de CU4-kloon. In de Hex River Valley wordt weer zwaar geïnvesteerd in Crimson. "We werken toe naar 40% Crimson op onze percelen. We zijn er bedreven in en het ligt mede aan de basis van het succes van ons bedrijf. Met Crimson hebben we een druif in huis die ons onderscheidt van andere delen van de wereld."
Het betekent veel voor de Hex River Valley om vanaf begin december een kwaliteits-product op de markt te hebben. "Het is ons nog nooit eerder gelukt."
Om echt winstgevend te zijn in Zuid-Afrika moeten minstens 5.500 tot 6.550 kartons per hectare geoogst worden. Dat is de balans tussen echt goede kwaliteit met een lange houdbaarheid en een goede opbrengst.
China is geen veilige druivenmarkt sinds Covid
"Afrika is veelbelovend als bestemmingsmarkt. Vroeger was de Afrikaanse markt klein, maar die is nu hard gegroeid en kan in de toekomst nog verder worden ontwikkeld", zegt hij. "In de afgelopen twee tot drie jaar heeft de sector druiven met exportkwaliteit voor Afrika verpakt en de financiële resultaten waren goed."
"We exporteerden vroeger veel druiven naar China, maar Covid heeft alles veranderd. China is echt volatiel geworden en het is geen veilige markt, je weet nooit wat je krijgt. Exporteurs kijken nu meer naar Singapore en Vietnam, die zijn standvastiger en je krijgt goede prijzen voor kwaliteitsfruit."
Voor meer informatie:
Michael Vorster
TGMS/Grape Alliance
Tel: +27 71 852 2244 (Zuid-Afrika)
[email protected]
www.grapealliancemarketing.co.za/portal/home.xhtml