Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
appel meest favoriete fruit

Tomaat vaakst gegeten glasgroente, paprika volgt

Van alle groenten scheppen Nederlanders bij de hoofdmaaltijd het vaakst ui op het bord. Tomaat en paprika volgen op de voet. Appel is het meest favoriete fruit, dat het vaakst als tussendoortje wordt gegeten. Dit blijkt uit het overzicht over 2012 van de Groente- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT).

De monitor stelde in 2012 dagelijks 50 mensen in Nederland en 50 mensen in Duitsland vragen over hun eetgedrag en groenten- en fruitconsumptie van de dag ervoor. Daaruit kwam onder meer naar voren dat in Duitsland tomaten, wortels en uien de meest geliefde groenten zijn. De aardappel vormt in beide landen meestal de basis van het hoofdgerecht. Salade, pasta, rijst of nasi en brood volgen op afstand. In Nederland maakt kip meestal de maaltijd compleet. In Duitsland zijn vooral gehakt en schnitzel populair.

De warme maaltijd staat bij bijna de helft van de Duitsers tussen de middag op tafel, tegen 45% ’s avonds. In ons land schuiven we er vooral s’ avonds voor aan (ruim 90%). Op het menu staat dan vrijwel altijd een hoofdgerecht (zowel in Nederland als in Duitsland 97%), met vrij vaak ook een toetje (Nederland bijna 40%, Duitsland bijna 25%). Het voorgerecht is geen zekerheid (in beide landen circa 10%).

Als we een voorgerecht eten, is in ons land soep het favoriete gerecht (bijna 60%). In Duitsland is dat salade of rauwkost (45%). In het voorgerecht zijn tomaat, sla en komkommer de meest gebruikte groenten. Een derde van de Duitsers eet bij voorkeur fruit als nagerecht, iets meer (ruim 35%) eet een zuiveltoetje. Nederlanders nemen vaker zuivel als nagerecht (65%), fruit (bijna 20%) en ijs (ruim 15%) volgen op afstand.

In ons land is het zelf bereiden van de ‘thuismaaltijd’ de regel. Bijna 10% gaf aan een kant-en-klaar maaltijd te hebben gehad of een maaltijd te hebben afgehaald / laten bezorgen. De kant-en-klaar of afhaalmaaltijd komt vaker op tafel in Duitsland.



Publicatiedatum: