Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De sjalot als smaakmaker in gerechten

Sjalotten zijn een kleine uisoort. Dit ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijne smaak en is ideaal om gerechten extra smaak te geven en om sauzen en salades te kruiden. Jus waarin een sjalotje zachtjes meebakt, krijgt een aparte, lichtzoetige smaak. Ze zijn voor diverse bereidingswijzen te gebruiken zoals bakken, stoven, smoren en koken. Tevens wordt het sjalotje vaak rauw, fijngesnipperd toegevoegd aan koude gerechten. Sjalotjes zijn veelzijdig en makkelijk in gebruik.

Sjalot helpt mee aan de dagelijkse twee ons groenten en 2 keer fruit

De sjalot als goede smaakmaker kent ook gezonde eigenschappen. De sjalot levert een bijdrage aan het calcium en vitamine C gehalte dat het lichaam nodig heeft. In combinatie met andere groentesoorten helpt de sjalot om de dagelijkse hoeveelheid 2 ons groenten en 2 keer fruit te behalen.

Sjalot behoort tot de uienfamilie

Op de Nederlandse akkers wordt een gevarieerd assortiment uien geteeld, waarbij verschillen in kleur, smaak en formaat duidelijke onderscheidende kenmerken zijn. Naast de sjalot kent de uienfamilie ook andere leden zoals de gele ui, de rode ui, de witte ui en de bosui. De gele ui wordt in Nederland het meest geteeld, heeft een goudgele huid, voelt stevig aan en is van binnen wit. Internationaal wordt hij veel gebruikt voor verwerking tot bijvoorbeeld uienpoeder of als ingrediƫnt voor sauzen. Verder is hij onder koks geliefd om mee te koken, te stoven of te bakken, maar ook onbewerkt past hij prima in een salade of op een haring.


Bron: Productschap Tuinbouw
Publicatiedatum: