Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zo gezond zijn blauwe bessen werkelijk

Duitsland - In de Duitse apotheken kan men binnenkort flesjes blauwe bessensap kopen. De inhoud van de kleine 260 milliliter flesjes, afkomstig van een Noorse fabrikant, zouden erg goed zijn voor de gezondheid vanwege de vele antioxidanten en het hoge gehalte aan vitamine C, ijzer, magnesium en waardevolle sporenelementen die het sap bevat.
 
Deze gezondheidsbelofte wordt ondersteund door de uitkomst van een onlangs gepubliceerd langjarig onderzoek van een internationaal onderzoeksteam. Zij stelden vast hoe goed onder andere blauwe bessen voor het hart zijn. Drie porties aardbeien of blauwe bessen per week zouden het risico op een hartinfarct bij vrouwen met één derde doen afnemen. Het positieve effect zou met name toe te schrijven zijn aan de anthocyanen in blauwe bessen. Zij zouden de bloedvaten in het menselijk lichaam fit houden door onder meer de slagaders te verwijden en het ontstaan van plaques in de bloedvaten te voorkomen.
 
Maar zijn het werkelijk de anthocyanen die het risico op een hartinfarct verlaagd hebben bij de bessenliefhebsters, die aan het onderzoek deelnamen? „Dit onderzoek is overgeïnterpreteerd", zegt Bernhard Watzl van het onderzoeksinstituut 'Max-Rubner-Institut' in Karlsruhe. „Ik zou er erg voorzichtig mee zijn het effect alleen aan de anthocyanen toe te schrijven", zo zegt hij. De voedingswetenschapper en expert op het gebied van plantaardige werkstoffen bekritiseert het onderzoek op meerdere punten. Zo gaat het bijvoorbeeld alleen om een waarnemingsonderzoek. Volgens Watzl is het moeilijk om alleen aan de hand van vragenlijsten de exacte fruitconsumptie en de daarbij opgenomen hoeveelheid anthocyanen van de onderzoeksdeelnemers nauwkeurig vast te kunnen stellen. Ook blijkt uit het onderzoek niet hoe hoog de totale groente- en fruitconsumptie van de deelnemers is en ontbreken er gegevens over de consumptie van volkorenproducten, thee en wijn. Terwijl dit ook belangrijke bronnen van flavonoïden zijn die bij kunnen bijdragen aan de verlaging van het risico op een hartinfarct, aldus Watzl.
 
„Desalniettemin is het positieve effect op de gezondheid van flavonoïden in het algemeen inmiddels aangetoond", zegt Watzl. Volgens hem is het echter belangrijker om op je totale levensstijl te letten en met name veel groenten en fruit te eten om van de positieve effecten van plantaardige werkstoffen te profiteren. Daarbij geldt heel algemeen: des te meer groenten en fruit, des te beter. Wie zichzelf dus een flesje blauwe bessensap uit de apotheek gunt, doet dus weliswaar iets goeds voor de gezondheid - maar alleen wanneer hij zich ook verder gezond voedt. Als liefhebber van alcohol, vet eten, nicotine en fastfood kan men zijn gezondheidsgeweten in geen geval met alleen blauwe bessenextract zuiveren.
Publicatiedatum: