Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaan eet 87 kilogram genetisch gemodificeerd voedsel per jaar

De gemiddelde Amerikaan eet 193 pounds (87 kilogram) genetisch gemodificeerd voedsel per jaar. De Amerikaanse Environmental Working Group, een groep van wetenschappers en journalisten die kritisch staan tegenover het Amerikaanse landbouwbeleid, vindt dat onderzocht moet worden wat daarvan de gevolgen voor de lange termijn zijn. Tot nu heeft er op dit terrein nog geen enkel onderzoek plaatsgevonden en het ziet er niet naar uit dat de overheid daar snel het initiatief voor gaat nemen. Het wordt ook niet van de voedingssector gevraagd. Voor onafhankelijke wetenschappers is het ook lastig om dat patenten de mogelijkheden om onderzoek te doen naar genetisch gemodificeerde organismen sterk beperken.

Consumenten kunnen slechts eisen dat er op het etiket van voedingsmiddelen duidelijk wordt aangegeven dat er genetisch gemodificeerde organismen in een product zitten. Zij kunnen dan in ieder geval een afweging maken om voor dit soort producten te kiezen. Omdat het aanbod van producten met ingrediënten met genetisch gemodificeerde organismen de komende jaren naar verwachting sterk toeneemt, wordt een strikte etikettering steeds belangrijker, aldus Renee Sharpe van de Environmental Working Group.

De werkgroep becijferde hoeveel genetisch gemodificeerd voedsel een gemiddelde persoon in de Verenigde Staten gebruikt. Zij baseerden zich op cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw over het gebruik van suiker, zoetstoffen uit maïs, saladeolie en producten gebaseerd op maïs. Daarbij werd rekening gehouden met het feit dat in de Verenigde Staten 95% van de bieten, 93% van de sojabonen en 88% van de maïs die geteeld wordt een genetisch gemodificeerde variant betreft. Verder is bekend dat 79% van de saladeolie in de Verenigde Staten is gebaseerd op sojaolie en dat 55% van het suiker uit suikerbieten komt.

Op basis hiervan komt de werkgroep tot een gebruik van 193 pounds (87 kilo, circa een tiende van de totale hoeveelheid voedsel die de gemiddelde Amerikaan per jaar verstouwt, red.) genetisch gemodificeerd voedsel per persoon per jaar. In werkelijkheid zal het gebruik waarschijnlijk hoger zijn, omdat cijfers over koolzaadolie, papaja's en andere sojaproducten buiten beschouwing zijn gelaten. Ook de indirecte consumptie door gebruik van vlees, melk en eieren van vee dat genetische gemodificeerde grondstoffen via het veevoer gebruikte is niet meegenomen. De werkgroep wijst er tevens op dat in de Verenigde Staten nog tal van toelatingsprocedures lopen voor nieuwe genetisch gemodificeerde rassen voor tal van gewassen, zodat het gebruik via het voedsel de komende jaren nog sterk zal toenemen.

Bron: Environmental Working Group
Publicatiedatum: