Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse aardappeloogst lijdt onder hevige regen

Het rooien van nieuwe aardappelen in Groot-Brittannië heeft te lijden onder de zware regenval. Volgens het Potato Council is de vraag stabiel, maar het aanbod van de meeste rassen is laag. De totale oogst tot 7 juli werd geschat op 1.991 ha, 38.514 ton (19,3 t/ha). Vorig jaar was dit 3.567 ha en 100.464 ton (28,2 t/ha) en in 2010 2.981 ha en 64.041 ton (21,5 t/ha).

De ongunstige weersomstandigheden blijven het rooien in alle regio's onderbreken en vertragen. In het westen ontwikkelde de groei zich langzamer dan normaal. De temperaturen stijgen nu weer enigszins, maar het gebrek aan zon remt de groei. In Herefordshire was er een aantal overstromingen met in sommige gevallen herbeplanting als gevolg. Het rooien in Shropshire zal deze week waarschijnlijk doorgezet worden en hoewel het iets droger wordt, wordt de kwaliteit aangetast door de trage rijping van de gewassen. Andere problemen die veroorzaakt worden door het natte weer, zijn zwartbenigheid en het verzadigd van water raken van de bodem. 

In het zuiden hadden telers het moeilijk bij het rooien van de aardappelen onder deze natte omstandigheden en loopt de vracht achter op de contractschema's. In delen van het zuidoosten moet er diep geëgd worden tussen de rijen planten om de bodem los te maken voor het rooien. In het oosten is een laag aantal knollen gemeld, waardoor de potentiële opbrengst verminderd kan worden. Het branden van de Marfona baker is met 2 tot 3 weken uitgesteld. 

In Schotland hinderde het natte weer de ontwikkeling van de gewassen. Er zijn veel verschillen in groei, zowel tussen planten op dezelfde akker als tussen verschillende akkers. Het rooien in het westen werd wel voortgezet. Daar was er minder regen. Epicure en Rocket hebben een opbrengst van 17-20 ton per hectare. M Peer en Casablanca 25-30 t/ha, een aantal velden werd gebrand om het juiste formaat voor salades te behouden. In Lothian werd een aantal M Peer gerooid voor salades.


Publicatiedatum: