Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Reactie Rob Baan op onderzoek 'smakeloze rode tomaten'

In de media is veel ophef ontstaan over het onderzoek van de Universiteit van Californië dat rode tomaten minder zoet zouden zijn. Volgens de onderzoekers is er in de zoektocht naar meer kleur, een gen vernietigd dat verantwoordelijk is voor de vorming van smaakstoffen. Het gen in kwestie zorgt voor de ontwikkeling van zogenaamde chloroplasten. Die zorgen ervoor dat onrijpe tomaten er groen uitzien. Daarnaast leveren ze ook suiker en carotenoïde. Wanneer de tomaten rijp worden, verhinderen die chloroplasten echter ook dat ze volledig rood worden. Omdat consumenten zich graag visueel laten verleiden, zijn telers al meer dan zeventig jaar in de weer om tomaten er vlekkeloos en gelijkmatig rood te laten uitzien. Daardoor werd het 'smaakgen' in veel moderne soorten vernietigd.

Reactie Rob Baan, Koppert Cress:

De vollegrondstomatenteelt in de USA en speciaal in Californië is de meest ouderwetse tomatenteelt, die er in de wereld bestaat. Tomaten worden groen geoogst, gekoeld(!) en dan met een ethyleen behandeling rijp gemaakt zodat ze rood gekleurd na vele foodmiles op kleur in New York aankomen.

De uniforme kleur waar over gepraat wordt, heeft te maken met het verschil tussen de gewone tomaat en de groenkraag (greenback) tomaten die met name in zuidelijke landen het imago hebben van meer smaak. Deze tomaat is groen van boven, een beetje kleurend van onder en rood van binnen. Kumato is daar een extreem type in.
Echter de meeste smaak van de tomaat komt uit de plant vandaan. Die voedt de vrucht. De vollegrondstomaten uit de USA zijn dus niet op smaak als ze geplukt worden. Daarom zijn in de USA vine ripe tomaten uit de Hothouse (de kas) ook meer en meer door de consument aldaar gewaardeerd.

Conclusie van uit het onderzoek dat ik uit diverse artikelen tot mij kreeg: leuk onderzoek voor wetenschappers maar door de populaire pers compleet verkeerd geïnterpreteerd. Met alle gevolgen weer van dien. Kortom, de lekkerste tomaten zijn Europese tomaten en de schoonste, lekkerste zijn de Hollandse!

Publicatiedatum: