Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kiemgroententeler verandert bedrijfsvoering na Ehec-crisis

Frédéric Amstutz produceert al meer dan 20 jaar biologische kiemgroenten met zijn bedrijf Espro in het Zwitserse Sigriswil. De EHEC-crisis sloeg in als een bom en ook zijn bedrijf werd niet ontzien. Ondanks de onberispelijke kwaliteit van zijn producten is het vertrouwen van de consument aangetast.
 
„Iets als dit is nog nooit eerder gebeurd”, zegt Amstutz hoofdschuddend. De gevolgen van de EHEC-crisis zijn enorm. Tot de crisis liepen de zaken goed: „Toen het slechte nieuws op vrijdag bekend werd, regende het de daaropvolgende maandag van de annuleringen”, herinnert Amstutz zich. De omzet stortte in en daalde met 50%. Het resultaat: meerdere honderduizenden franken verlies en het ontslag van enkele werknemers. We verloren 300 van de 700 kopers. Sinds de EHEC-crisis weer voorbij is, moesten deze weer actief binnengehaald worden. „In de huidige situatie komen ze niet vanzelf naar ons terug.” 
 
Amstutz denkt er momenteel over na om de huidige bedrijfsstrategie te veranderen en meer zelf te gaan verhandelen. De huidige directe verkoop met de vele leverritten zijn onder de huidige omstandigheden relatief kostenintensief. Bovendien stelt hij het persoonlijke contact met zijn klanten eigenlijk erg op prijs. Meer tussenhandelaren betekent uiteindelijk ook minder onafhankelijkheid en een lagere marge.
 
Het bedrijf van Frédéric Amstutz is hard getroffen, hoewel er geen enkel verband bestaat tussen zijn kiemgroenten en Egyptisch fenegriekzaad. De werking van de media was frappant, vertelt een medewerker van Espro. „Helaas zullen velen voorlopig nog afzien van de consumptie van de smaakintensieve en vitaminerijke garnituur”, aldus Amstutz.
Publicatiedatum: