Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
productie op het water

Drijvende groenteteelt zegen voor telers


Groenteteelt in drijvende tuinen, die gebouwd zijn in verlaten watergebieden, bieden arme telers in de gebieden rondom de Teestarivier goede vooruitzichten. Ongeveer 100 telers uit Gobordhon, Balapara, Kutirpar en dorpen in Char Gobordhon hebben hun voordeel gedaan met het verbouwen van groente op drijvende landbouwgrond. Deze groenten, die verbouwd zijn zonder gewasbeschermingsmiddelen, hebben al veel populariteit verworven onder de lokale bewoners en wordt daardoor verkocht voor hogere prijzen dan andere groente. De landbouwmethode, een lang vergeten traditie in sommige gebieden in Bangladesh, heeft de interesse van boeren wiens land is overstroomd of die geen land hebben. De methode, waarvoor lokale middelen gebruikt worden - vooral de snel groeiende waterhyacinten - is een ecologisch duurzame manier om waterrijke gebieden voor de teelt te gebruiken.


Op de drijvende beddingen, gemaakt van waterhyacint dat bij elkaar gehouden wordt door bamboo, verbouwen de boeren verschillende soorten groenten waaronder aubergine, coriander, okra, tomaten, spinazie, fleskalebas en mint. Volgens de boeren kost de groenteteelt op een drijvende moestuin van 100 m2 slechts 300 tot 400 Taka. Regelmatige zorg en lichamelijke arbeid is wel nodig om winst te maken.

Wegens het zichtbare succes zijn steeds meer telers van plan drijvende moestuinen te gaan gebruiken in de komende jaren. Het project wordt uitgevoerd door de lokale organisatie NGO Own Village Advancement en wordt gefinancierd door de Engelse ontwikkelingsorganisatie Practical Action Bangladesh. Moniruzzaman Shahin, landbouwdeskundige van het Department of Agriculture Extension (DAE) in Aditmari, zei dat 100 marginale boeren bezig waren met het zelfde aantal drijvende moestuinen in tien verlaten watergebieden van de regering in Aditmari dit jaar. De DAE is bezig met het uitbreiden van technische hulp aan de boeren. Het hele project zal volgend seizoen worden uitgebreid. 
Publicatiedatum: