Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seizoensgroenten die voor winderigheid zorgen!

De supermarkt Sainsbury’s heeft een ranglijst van gasopwekkende seizoensgroenten onthuld en aan de top staat de aardpeer, terwijl de veel beschuldigde spruit nog maar net de top drie haalt, ingehaald door de pastinaak.

"De winter is een geweldige tijd voor kleurrijke, vezelrijke groenten die supergezond zijn, maar die voorspelbare resultaten hebben in het menselijk spijsverteringsstelsel", vertelt een woordvoerder van Sainsbury's. "Het zijn juist die dingen die de groenten goed voor ons maken: veel vezels en complexe koolhydraten. Maar het zijn ook de boosdoeners van de winderigheid. Ik zou zeggen: eet de wintergroenten met veel overgave en beschuldig daarna je huisdier."



Sainsbury’s ‘Top of the pops’-lijst van lastige groenten is gebaseerd op de hoeveelheid prebiotische vezels (een bekende oorzaak van darmgas), koolhydraten en suikers per 100 gram. Er zijn diverse suikers –zoals raffinose, stachiose en inuline– gevonden in deze voedingsmiddelen die worden verondersteld bij te dragen aan de chemische reactie in de darm die intestinaal gas produceert.

Groente

Prebiotische vezels* per 100g

Totaal suikers** per 100g

Koolhydraten** per 100g

Aardpeer

31.5g (rauw)

1.6g

10.6g

Pastinaak

-

5.9g

12.9g

Spruit

-

3g

3.5g

Kool

-

2g

2.2g

Bloemkool

-

1.8g

2.1g



Het vegetarische genootschap biedt tips voor het omgaan met de mogelijke bijwerkingen van wintergroenten: "Eet gedurende het hele jaar meer groenten, zodat ze in deze tijd van het jaar niet opeens leiden tot zo'n schok voor je systeem. Een mogelijke remedie voor winderigheid: voeg tijdens het koken dille of karwijzaad toe bij groenten zoals kool, of, als al het andere niet werkt: een kopje pepermuntthee na de maaltijd."
Publicatiedatum: