Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veredelingsteam Enza Zaden gebruikt eigen hydroponics teeltsysteem




De eerste resultaten van het hydroponics teeltsysteem dat Enza Zaden bij haar veredelingskassen heeft opgezet zijn veelbelovend. Enza Zaden’s hydroponic slateam onderzoekt met deze teeltmethode ‘op water’ welke rassen specifiek geschikt zijn voor teelt op water. Op dit moment ligt het accent op diverse slatypen, waaronder batavia, botersla en Eazyleaf-rassen, maar het zaadbedrijf bekijkt ook de mogelijkheden om dit in de toekomst uit te breiden naar bijvoorbeeld andijvie, kruiden en andere bladgewassen. Bij het door Enza Zaden gebruikte hydroponic teeltsyteem staan de planten in een perskluit net boven het water oppervlakte. Alleen de wortels staan in direct contact met een oplossing van water en voedingsstoffen, de perskluit blijft droog. Hierdoor is er minder kans op smet aan de onderzijde van de planten.



“Met een eigen hydroponics teeltsysteem zijn wij nu in staat om onze rassen ook op dit systeem te testen, zodat we de beste rassen kunnen selecteren voor onze klanten” zegt Gordon Spurgin, Portfoliomanager bij Enza Zaden en lid van het hydroponic slateam. Spurgin vertelt verder: “Het systeem heeft vele voordelen. Het is milieuvriendelijker omdat er efficiënter gebruik wordt gemaakt van water en meststoffen, het water bespaart (het water wordt gerecirculeerd), er minder pesticiden nodig zijn en er geen uitspoeling is van meststoffen naar grond- en oppervlaktewater. Tevens behoren grondgebonden ziektes tot het verleden bij dit teeltsysteem.



Telers beschikken daarnaast over een schoon eindproduct en een teelt die voor een groot deel kan worden geautomatiseerd. Verder is men bij planten en oogsten niet afhankelijk van de veldomstandigheden. Aangezien de watertemperatuur veel constanter is dan de bodemtemperatuur, groeien de gewassen in dit systeem gelijkmatiger en sneller, men kan dus meer teelten per vierkante meter per jaar doen in vergelijking met een teelt in de grond. We zien de populariteit van dit soort teeltsystemen dan ook wereldwijd groeien.“

Publicatiedatum: