Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bieden tomatenpitten bescherming tegen een hartaanval?

Tholen - Een siroop gewonnen uit pitten van tomaten is het nieuwste middel bij het voorkomen van bloedstolsels. Naast het verminderen van het risico van hartaanvallen en beroertes, kan het voedingssupplement meer voordelen hebben dan een standaard behandeling met geneesmiddelen, een lage dosis aspirine.

Aspirine wordt door miljoenen aan de andere kant gezonde mensen ingenomen om hun bloed dun te houden en vermindert het risico van gevaarlijke stolsels. Vorige week bleek na een grote analyse dat, tenzij je een geschiedenis met hartproblemen hebt, de voordelen van het nemen van aspirine niet opwegen tegen het verhoogde risico van interne bloedingen.

In principe moeten gezonde mensen niet preventief aspirine slikken. In tegenstelling tot aspirine, zal de nieuwe behandeling met tomaat, Fruitflow, geen bloedingen veroorzaken. De effecten duren slechts 18 uur - in vergelijking met tien dagen voor aspirine.

Dit is belangrijk omdat het maakt de effecten gemakkelijker omkeerbaar maakt, als u een verwonding hebt of een operatie moet ondergaan, hebben artsen een snel herstel van de normale bloeddikte nodig om te veel bloedverlies te voorkomen.
Zowel Fruitflow als aspirine werken door het aanpakken van trombocyten, kleine cellen in het bloed.

Normaliter moeten deze bloedplaatjes glad zijn, maar ontstekingen in de bloedvaten, die verband houden met roken, hoge cholesterol en stress, maken dat ze stekelige worden.

Vervolgens gaan ze samenklonteren en vormen bloedstolsels (een proces dat bekend staat als trombocytenaggregatie).

Aspirine blokkeert een reeks signalen als dit staat te gebeuren. Fruitflow dempt er maar drie en zachter, wat genoeg is om het risico van stolling te verminderen.
Het middel zelf is gewonnen uit de gelei rondom de tomaatzaden.

Het werd tien jaar geleden ontdekt door professor Asim Duttaroy, toen hij als wetenschappelijk onderzoeker bij het Rowett Instituut voor Voeding en Gezondheid in Aberdeen werkte.

Hij was op zoek naar een effectieve chemische antistolling stof in planten, dus hij kocht alle soorten groenten en fruit in Aberdeen. Hij ontdekte een chemische stof in tomaten die een milder, maar breder effect dan aspirine heeft.

Helaas heeft het eten van veel tomaten niet dezelfde uitwerking. Fruitflow is niet geschikt voor mensen die al aan hart- en vaatziekten lijden, omdat hun bloedstollend vermogen sterker moet worden gecontroleerd.

Het product, dat is ontwikkeld door Provexis, is ontworpen om door fabrikanten als toevoegingsmiddel te worden gebruikt in levensmiddelen, zoals vruchtensappen, margarines en yoghurt, zonder invloed zijn op hun smaak.

'Als de EFSA zegt dat Fruitflow effectief is, zijn we blij en aanvaarden dat het zo is,' zegt Ursula Arens van de British Dietetic Association. 'Veel mensen vinden het moeilijk om radicale veranderingen in hun dieet aan te brengen om hun hart te beschermen, dus als er een gemakkelijk toegankelijk middel is dat het risico verminderd zijn we blij. "
 
 
Publicatiedatum:
Auteur:
©