Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groentenleverancier Westhof Bio levert snackgroenten van biokwaliteit

"Het areaal van mini-paprika's verdubbelt jaarlijks"



Net als snackkomkommers en snoeptomaten winnen ook de mini-paprika's momenteel snel aan bekendheid. Niet alleen de conventionele groententelers specialiseren zich in toenemende mate op de teelt van hoogwaardige snackgroenten, ook de tuinders die zich bezighouden met biologische teelt verkennen momenteel dit marktsegment. Het bedrijf Westhof Bio-Gemüse, gevestigd in het Duitse Friedrichsgabekoog, teelt sinds meer dan twee jaar snackgroenten en is blij met de resultaten tot nu toe. Vanwege de grote vraag wordt het areaal snel uitgebreid, deelt de bedrijfsleiding mee. 



'Toenemende vraag'
Al sinds de zestiende kalenderweek worden er rijpe mini-paprika's in de kas geplukt en de oogst zal vermoedelijk tot in november doorgaan. Momenteel bevindt het gespecialiseerde groententeeltbedrijf zich in het absolute hoofdseizoen, dat tot circa eind september zal lopen. In 2016 werden de eerste mini-paprika's op een klein testareaal geteeld. Een jaar later werd het areaal reeds uitgebreid naar 600 m². "Dit jaar is het areaal al dubbel zo groot met 1.200 m². De vraag neemt behoorlijk toe en daarom overwegen we momenteel of we het areaal voor volgend jaar wederom kunnen verdubbelen'', zegt Johanna Diener, woordvoerster van het bedrijf. 



Bij de consumenten zijn rode paprika's nog steeds met afstand het populairst. Hun areaal omvat circa 40% van het total areaal voor mini-paprika's, aangevuld door een oranje en een geel ras. Nadat de biologische snackpaprika's geoogst zijn, worden ze als bont mengsel in kleine kartonnen schaaltjes (van voornamelijk 150 gram) verpakt en voorzien van het merk van de supermarktketen of de natuurvoedingswinkel waar ze naartoe gaan. Tot nu toe zijn de mini-paprika's uitsluitend in de lokale groentenschappen verkrijgbaar, waarbij de lokale herkomst duidelijk benadrukt wordt.



Demeter-producten
Naast de teelt van mini-paprika's en gewone paprika's heeft ook de teelt van hoogwaardige tomaten de hoogste prioriteit. In het kader daarvan is het bedrijf momenteel ook bezig met de verbetering van haar tomatenassortiment door deze uit te breiden met maatschappelijke markttrends. "Momenteel hebben we vier verschillende rassen in het assortiment, waaronder een snoeptomaat. Bovendien hebben we sinds dit jaar een grote Roma-pruimtomaat, die bij klanten zeer gevraagd is'', aldus Johanna.


Verder ziet de bedrijfsleiding van Westhof Bio-Gemüse een toenemende vraag naar producten met een zogenaamde Demeter-certificering. Dat wil zeggen dat de vooraanstaande supermarkten en vakhandelketens hun productportfolio uit willen breiden met meer Demeter-artikelen. Als groentenleverancier moet ook Westhof Bio-Gemüse ingaan op deze tendens: "Onder andere rode bieten, wortelen, broccoli en bloemkool kunnen we reeds in kleinere hoeveelheden als Demeter-producten aanbieden, en we checken momenteel welke producten we verder nog kunnen laten certificeren', sluit Johanna haar verhaal af.



Vrieshuis
Westhof Bio-Gemüse is sinds 1972 in het bezit van de familie Carstens. In 1989 stapte de huidige eigenaar Rainer Carstens over op biologische teelt. Sinds 2000 worden de producten uit eigen teelt ook via de eigen biohandel verkocht en sinds 2013 heeft het bedrijf een moderne kas ter beschikking. Bovendien heeft het bedrijf een eigen vrieshuis waarin onder andere wortelen, broccoli en bloemkool tot diepvriesproducten verwerkt worden. Daarnaast verwerkt men hier rode bieten en suikermaïs tot vacuümproducten.



Verdere informatie:
Westhof Bio-Gemüse GmbH & Co. KG
Zum Westhof 6, D-25764 Friedrichsgabekoog
Tel.: +49 4839 9535-0
Fax: +49 4839 9105
Publicatiedatum: