Gregoire benadrukt dat de avocado's van Kakuzi compleet anders zijn in vergelijking met andere Keniaanse avocado's. Kakuzi is de enige commerciƫle avocadoteler van Kenia. Het bedrijf heeft een areaal van 450 hectare en heeft ambitieuze plannen om dit areaal in de komende jaren uit te breiden. Daardoor wordt Kakuzi een van de grootste leveranciers van avocado's in Afrika. "Kakuzi is qua professionaliteit, duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid een voorbeeld voor de rest van de sector. Het bedrijf laat dit onder andere zien door de certificaten die het heeft, zoals het Rainforest Alliance-certificaat," zegt Gregoire.
Het waterverbruik bij de avocadoteelt is iets waar men in sommige delen van de wereld zorgen over maakt. De avocadoteelt legt druk op de hoeveelheid beschikbaar drinkwater. Kakuzi heeft daarom een netwerk van dammen op de plantages opgezet, zodat op natuurlijke wijze al het water wordt verzameld dat jaarlijks voor de teelt nodig is. Op deze manier voorkomt het bedrijf dat er toeslag moet worden gelegd op de hoeveelheid aan drinkwater voor de lokale bevolking.
"De plantage van Kakuzi lijkt op die van ons in Zuid-Afrika in de zin dat ze daar een toegewijd team hebben voor de teelt. Dit team wordt ondersteund door Halls. Dit is in tegenstelling tot de traditionele Keniaanse exportsector, waar het fruit wordt geproduceerd door een groot aantal kleine telers met een areaal dat loopt van enkele bomen tot een paar hectare. Het fruit komt van deze telers terecht bij verschillende pakstations voor de export, die onafhankelijk van elkaar werken. Dit leidt tot een inconsistente kwaliteit."
Kakuzi ondersteunt lokale telers in de omgeving met technische kennis en advies, om ervoor te zorgen dat deze telers hoge kwaliteit leveren voor de export naar Europa. Het bedrijf is erop gebrand om Kenia opnieuw te vestigen als een internationaal relevante leverancier van avocado's.
De eerste Keniaanse avocado's kwamen in maart op de Europese markt terecht. Halls wacht echter tot juli met de import om ervoor te zorgen dat het gehalte aan droge stof correct is. Er wordt pas geoogst als dit gehalte op 23% staat, zodat de avocado's heel gelijkmatig rijp worden. Dit is essentieel voor de rijpingsprogramma's van het bedrijf.
Op dit moment ontvangt Halls 10 containers per week. Dit aantal zal in de komende veertien weken toenemen naar ongeveer 25 containers per week.