Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vijgenoogst in de Pfalz gestart

Aan de zogenaamde 'Deutsche Weinstraße' - in het hart van de Pfalz - is de vijgenoogst reeds begonnen. Gedurende circa twee maanden worden de gewassen met regelmatige tussenpozen geplukt en worden de vijgen verwerkt. Volgens onofficiële ramingen teelt men in Duitsland in totaal circa 80.000 kg vijgen.



In tegenstelling tot het steenfruit worden de vijgen gedurende meerdere weken achter elkaar geoogst. De oorspronkelijk mediterrane producten laten zich echter nauwelijks commercieel verkopen, omdat er niet continue voldoende en 'handelsrelevante' hoeveelheden ter beschikking staan. Daarnaast zijn de vijgen ook bijzonder kwetsbaar, waardoor er in geval van vorst in het voorjaar al snel sprake is van grote oogstuitval. Voor dit jaar wordt er echter een grote oogst verwacht. De vijgen zijn zowel in conventionele alsook in bio-kwaliteit verkrijgbaar, meldt het handelsplatform 'Pfälzer Feigenbörse'.


Rechts: de lokale vijgendeskundige Gunter Schmidt houdt zich al sinds enkele jaren met de lokale teelt van vijgen bezig.

Twee keer oogsten
Daarom is de vijgenteelt in Duitsland tot nu toe nog niet als marktgewas geregistreerd en dient het voornamelijk voor het lokale toerisme, bevestigt een woordvoerder van het 'Dienstleistungszentrums Ländlicher Raum' (DLR). Naast de huidige 'zomeroogst' volgt er afhankelijk van het weer ook een tweede plukperiode in september c.q. oktober. Een uitgegroeide vijgenboom draagt honderd tot tweehonderd vijgen. Omdat vijgen snel bederven, moeten ze vers verwerkt worden. Afhankelijk van de grootte en het uiterlijk wordt een verse vijg voor circa 30 cent verkocht.

Verdere informatie:
Pfälzer Feigenbörse 
Publicatiedatum: