Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
niet voldoende om aan alle vraag te voldoen

Zwitsers hebben aspergeteelt flink uitgebreid

De Zwitserse groententelers hebben in de afgelopen jaren de aspergeteelt flink uitgebreid. Het areaal is sinds 2007 meer dan verdubbeld naar 390 hectare in 2017, meldt website LID.ch. Desondanks dekt de binnenlandse teelt slechts circa 7 procent van de vraag: van de 11.000 ton die in 2017 afgezet werd, stamde slechts 800 ton van Zwitserse akkers. De jaarlijkse consumptie per hoofd van de bevolking ligt op 1,4 kg.
 
Goede aspergeoogst - de Zwitserse groententelers hebben dit jaar 780 ton asperges geoogst. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar c.q. 5 procent meer dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.
Bron: SZG
 
Eind juni hebben Raphael Peterhans en zijn team de laatste asperges gestoken op hun bedrijf in Rafz (kanton Zürich). De bedrijfsleider is tevreden met seizoen 2018. "De oogst was goed, de omstandigheden ideaal en nachten met vorst zoals in het afgelopen jaar waren er dit jaar gelukkig niet." De enige domper: de oogst van groene asperges viel slecht uit. Raphael ziet de hagel als reden. Hagel heeft het de groene asperges in het afgelopen jaar moeilijk gemaakt en ze verzwakt.

 

De eerste asperges hebben Raphael en zijn medewerkers midden april gestoken, drie weken later dan vorig jaar. Aan het begin van de oogst was het nog koel, maar de temperaturen stegen al snel en daarmee ook de oogst. De hoge temperaturen hebben volgens Raphael weliswaar de groei gestimuleerd, maar deels ook geleid tot verkleuringen en open koppen bij de asperges.
 
Witte asperges nemen toe
460 ton witte asperges hebben de Zwitserse groententelers dit jaar geoogst, zoveel als nooit tevoren. De oogst van groene asperges viel circa 10 procent kleiner uit dan vorig jaar.
Bron: SZG
 

Recordoogst aan witte asperges
Seizoen 2018 valt goed uit in Zwitserland. Men heeft in totaal circa 780 ton asperges geoogst volgens cijfers van de 'Schweizerische Zentralstelle für Gemüsebau und Spezialkulturen'. Dat is weliswaar iets minder dan vorig jaar, maar wel circa 5 procent meer dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Witte asperges vertonen met 460 ton zelfs een record. Bij de groene asperges viel de oogst met 320 ton circa 10 procent kleiner uit dan vorig jaar.

Publicatiedatum: