Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard Hoekman, Mulder Onions:

"Opnieuw een exportrecord uien, maar in tweede helft seizoen geen prijs te maken"

Tholen - De uienmarkt maakt de omschakeling naar het nieuwe seizoen. "Wij versturen deze week de laatste uien van het oude seizoen. Met nieuwe uien zijn we schoorvoetend begonnen. Die prijs is dalend, waardoor mensen voorzichtig zijn met inkopen, maar dat is inherent aan de tijd van het jaar", constateert Gerard Hoekman van Mulder Onions.

"Het aanbod nieuwe uien is niet extreem groot, maar er is genoeg om de vraag af te dekken. Het is te hopen dat Afrika aan het einde van de maand aanpikt, want die volumes zullen we weer hard nodig hebben", zegt Gerard. Tegelijkertijd zit de exporteur nog volop in de Nieuw-Zeelandse importuien. "Die markt is niet verkeerd. Prijzen zijn aanmerkelijk stabieler dan vorig jaar. Wij verkopen de importuien hoofdzakelijk op de Duitse en Franse markt."

Hij blikt terug op een lastig jaar. "Maar dat creƫren we toch zelf in Nederland door zoveel ton uien te telen. De vraag naar uien zit in de eerste zes maanden van het seizoen. In de tweede helft blijven we extreem afhankelijk. Echte nieuwkomers zijn er afgelopen jaar niet geweest en richting een land als Braziliƫ is het de laatste jaren ook 'pappen en nathouden', waardoor we afhankelijk zijn van de verkoop in Europa. En ook dat is niet eenvoudig. Oost-Europese landen gingen voorheen aanmerkelijk vroeger van start met Nederlandse uien, maar tegenwoordig hebben we Duitsland en Oostenrijk voor ons. "

Kortom, we realiseren weer een recordexportvolume, maar kunnen in de tweede helft van het seizoen geen prijs meer maken. Hoe het nieuwe seizoen zal ontwikkelen, is afwachten. Overal is het erg droog. In Nederland zien we wat meer plantuien en wat minder zaaiuien, dus dat zal per saldo niet zoveel uitmaken. De grote vraag is hoeveel minder uien er elders in de wereld geoogst worden, maar daar zijn nog de nodige onzekerheden over."

Voor meer informatie:
Mulder Onions BV
Hagenroderstraat 32
6464 CP Kerkrade
Tel: 045-5678700
Fax: 045-5678708
gerard@mulder-onions.com
www.mulder-onions.com