Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
schimmels en schadelijke bacteriën

Roemenen gewaarschuwd voor AGF met regenschade

Weersomstandigheden worden eindelijk beter voor Roemeense telers na een koude en droge start van het seizoen. Vorige week stonden ze voor nieuwe uitdagingen toen het in sommige gebieden 7 dagen en 7 nachten onophoudelijk regende.

Wetenschappers hebben lokale consumenten gewaarschuwd voor het eten van groenten die door het vochtige weer aangetast werden. De producten kunnen geïnfecteerd zijn met schimmels en schadelijke bacteriën. Het zwaarst zijn tomaten, frambozen, blauwe bessen en in sommige gevallen de hele meloenoogst getroffen. Schade is op de markt, waar tomaten en meloenen beschimmeld en gebarsten aankomen, het meest zichtbaar.



"Wij hebben hier in de kassen weinig problemen met onze gewassen gehad. Er waren wat problemen met onze eerste oogst en we kregen lage prijzen, maar de prijzen stijgen weer en de eerste oogst in een kas in een andere streek begint nu," zegt een teler.

De tomaten uit zijn streek zijn voornamelijk voor de lokale markt. Die markt is de afgelopen twee jaar erg veranderd door een marktontwikkelingsplan van het ministerie van landbouw.

"In 2017 en 2018 werd steun gegeven aan tomatentelers op voorwaarde dat de oogst tenminste 2 kg/m2 opleverde en de eerste oogst rond mei plaatsvond. Hierdoor begonnen meer mensen tomaten te telen, waardoor de prijzen kelderden."

"Ook de consumentenmarkt is de afgelopen twee jaar veranderd. In het verleden werd gekeken naar rassen die resistent en lang houdbaar waren. Recentelijk is er een verschuiving geweest naar geur en smaak. Naast de traditionele rode tomaten worden ook cherrytomaten en gele tomaten, die de telers een stabiele prijs opleveren, populair."

Voor meer informatie:
Valentin Tofan
Marcoser
Tel: +40 236836366
Email: office@marcoser.ro
www.marcoser.ro
Publicatiedatum: