Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse retailers hebben behoefte aan lang houdbare abrikozenrassen

"Abrikozen zijn een bijzonder product," begint Benoît Maillard-Guillon van Ets Meseguer, een groothandel die gevestigd is op de internationale Rungis markt. "Er zijn veel verschillende rassen die erg op elkaar lijken maar toch zijn ze niet met elkaar te vergelijken. Ze zijn namelijk niet allemaal even smakelijk."

Volgens Benoît zijn er twee soorten abrikozen: smakelijke rassen en rassen die lang houdbaar zijn. "Grote retailers hebben behoefte aan rassen met een langer schapleven maar naarmate de abrikoos langer houdbaar is, neemt de smaak af. Smaakvolle abrikozenrassen zijn delicaat en meestal bij de kleinere speciaalzaken te koop. Ons aanbod hangt af van de voorkeuren van de winkels."


Momenteel biedt Ets Meseguer abrikozen van het merk Anabella aan. Benoît: "Het is een uitstekend seizoen wat betreft de kwaliteit maar het volume is kleiner."

Franse abrikozen zijn al op de markt gekomen. "Van oudsher startten de Fransen met de wat latere rassen maar de afgelopen jaren bieden ze dezelfde rassen als de Spanjaarden aan. Dit zijn behoorlijk kleurrijke en robuuste rassen. De beiden landen werken met dezelfde rassen en verpakkingsmethoden. Het enige verschil is dat Frankrijk later start dan Spanje. Als de consument begint met de vroege Spaanse rassen, gevolgd door de vroege Franse, dan eet hij twee maanden lang vroege rassen. Momenteel is er een ware overvloed aan Spaanse abrikozen. Franse abrikozen zijn pas over een week of twee gereed om gegeten te worden."

Benoît benadrukt dat de start van het steenfruitseizoen zeer moeilijk was. "In mei was er weinig fruit. Daarnaast waren de weersomstandigheden niet bevorderlijk voor de afzet. Juni begon met grotere volumes en de afzet verliep redelijk goed."


De Spaanse producten van Ets Meseguer zijn voornamelijk uit Murcia en Valencia afkomstig. Het bedrijf is echter ook gestart met de verkoop van Franse producten. "Momenteel is het weer gunstig voor de afzet op de Franse markt en de prijzen blijven op peil. Helaas is dit niet genoeg om de verliezen die we geleden hebben als gevolg van hagel, vorst en stormen te compenseren. Desondanks is de gemiddelde verkoopprijs nog steeds redelijk en hoger dan vorig jaar."


De zomervakantie komt eraan en in Spanje en Frankrijk groeien de volumes. Benoît: "Tegelijkertijd zullen mensen minder kopen en zal de consumptie bovendien sterk dalen." Volgens Benoît heeft de komst van de vele toeristen geen effect op de afzet. "Restaurants bieden maar weinig fruit aan. Er is aanvoer naar de retail, zoals de Provençaalse markten in kustplaatsen. Hier zullen mensen wel wat kopen maar dat zullen geen grote hoeveelheden zijn," voegt Benoît er aan toe. "Het merendeel van de toeristen doet zijn boodschappen in supermarkten waarbij groenten en fruit ook geen prioriteit hebben."



Voor meer informatie:
Ets Meseguer
Benoît Maillard-Guillon
+33 146 864 170

Publicatiedatum: