Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Edward van den Eijnden: "Uitbreiding in Nederlandse kas- en stellingteelt gezocht"

Aardbeienras Ava Star van Angus Soft Fruits valt in de prijzen



Tholen - Tijdens de Horticulture Week Business Awards viel het door Angus Soft Fruits veredelde aardbeienras 'Ava Star' in de prijzen als beste eetbare variëteit. De veredelingstak van het Schotse moederbedrijf ontwikkelde dit nieuwe ras, wat vooral scoort op smaak, textuur, betere selflife, hogere brixwaarde (8-10) ziekteresistentie en opbrengst. "In het Verenigd Koninkrijk wordt het ras al op commerciële schaal geteeld voor de Britse retailmarkt. In Nederland zitten we nog volop in de testfase", vertelt Edward van den Eijnden van Angnus Soft Fruit Europe uit Ridderkerk.

Ava Star

"Door middel van eigen veredeling kunnen we horizontale ketens opbouwen tot aan het supermarktkanaal toe. Uit onze veredelingsproeven zijn een drietal AVA-rassen (doordragers) gekomen namelijk Ava Star, Ava Blush scoort ook op alle punten goed en daardoor wordt deze ook als veelbelovend gezien en Avarosa. Deze kunnen al ingezet worden voor commerciële doeleinden. Andere nieuwkomers (rassen) worden nog getest, waar we de teelt grootschaliger mee oppakken", vertelt Edward. "Onze collega Dave Griffiths van het moederbedrijf is als veredelaar de geestvader van deze aardbei en en vanuit ons Nederlandse kantoor is agronomist Johan Nooren volop met de uitrol van deze rassen betrokken. Veredelen is langetermijnwerk, maar dat het ras gelijk al waardering krijgt met deze award is natuurlijk geweldig."

Ava Star

De Ava Star, Ava Blush en Avarosa staat inmiddels op proef bij een Nederlandse teler die het ras onder glas aan het testen is. De verwachting is dat deze teler vanaf week 31 tot en met week 46 in productie is.wekelijks worden er samples verstuurd naar meerdere klanten met tot nu toe positieve reacties. "We zoeken nog uitbreiding om het ras bij meerdere telers in de stellingenteelt of in de kassen uit te zetten", besluit Edward.

Ava Star

Angnus Soft Fruit Europe is vanaf 2015 actief in Nederland als verkoopkantoor voor de Noordwest-Europese markt. Het Schotse moederbedrijf Angus Soft Fruits levert sinds 1994 exclusieve zachtfruitrassen aan Britse retailers en werkt met telers uit Holland, België, Spanje, Marokko, Egypte, Zuidelijk Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Inmiddels zijn op het Nederlandse verkoopkantoor negen mensen werkzaam.


Ava Blush

Voor meer informatie:
Edward van den Eijnden
Angus Soft Fruits
Handelsweg 150
2988 DC Ridderkerk
Tel: 0180-760403
Edward.vandenEijnden@angussoftfruits.com
www.angussoftfruits.com