Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steeds meer Poolse telers kiezen voor bedrukte folieverpakkingen

In de Poolse winkelschappen zijn steeds vaker originele en kleurrijke verpakkingen te vinden. Volgens Grzegorz Karaś van Famag neemt de belangstelling voor biologisch afbreekbare folies toe en hij verwacht dan ook dat het gebruik ervan de komende jaren nog verder toe zal nemen. 

"Ik denk dat biologisch afbreekbare verpakkingen de trend worden. De laatste jaren is onder Poolse consumenten niet alleen het bewustzijn omtrent gezonde voeding gegroeid maar ook dat voor milieubewuste verpakkingen. Deze verpakkingen kunnen vervaardigd zijn uit verschillende grondstoffen, zoals cellulose, zetmeel, plantaardige oliën, glycerol en andere recycleerbare materialen. De prijzen van deze materialen zijn echter nog steeds hoog. Enerzijds merken we dat retailers druk uitoefenen om nieuwe duurzame verpakkingsoplossingen te vinden maar anderzijds is het zo dat ze niet bereid zijn om de hogere productiekosten te betalen," legt Grzegorz uit.


De formaten van de verpakkingen blijven krimpen in Polen en dan met name die van groenten zoals aardappelen en uien. In plaats van de vertrouwde netverpakkingen schakelen veel telers over op novo-pack netzakken van 1 tot 3 kilo, VFFS, of flowpacks. Diverse factoren spelen een rol bij de uiteindelijke keuze van de teler voor een bepaald type verpakking, zoals het milieubewustzijn van de consument, het ruimere aanbod aan mogelijkheden, gemak en demografie. 

"Dit jaar is de groentenproductie zo'n 15% tot 20% lager als gevolg van de droogte en kampen met name aardappelen met kwaliteitsproblemen. Het merendeel van de Poolse aardappeltelers richt zich op de verwerkende sector, waardoor telers die dit niet doen zich proberen te onderscheiden door de kwaliteit en uitstraling van hun verpakkingen te verbeteren om zo hun afzet te verhogen. Ik denk dat hierbij in de nabije toekomst een speciale rol weggelegd is voor OPP-, PPCast- en PET-folies," vervolgt Gzregorz. 
"We brengen dit jaar een aantal nieuwe verpakkingsproducten op de markt. Eén van deze nieuwe producten is laserperforatie, dat bijdraagt aan het verlengen van het schapleven van verse groenten en fruit. In een verpakking is een evenwichtig gehalte aan zuurstof en kooldioxide noodzakelijk om de versheid van het product te behouden en laserperforatie garandeert dat deze perfecte balans in stand gehouden wordt. We kunnen laserperforatie toevoegen aan verschillende soorten folies en laminaten, evenals flexografische opdruk en anti-condenslak met als eindresultaat een hoogwaardige en milieubewuste verpakking."

Voor meer informatie:
Grzegorz Karaś
FAMAG
Tel: +48 65 573 11 64
Email: export@famag.pl
Publicatiedatum: