Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"„Helft Italiaanse perziken"

Tekort aan steenfruit bij de Oostenrijkse groothandel

Binnen de Oostenrijkse groothandel wordt de handel momenteel bepaald door allerlei soorten steenfruit. Het beschikbare aanbod uit buurland Italië is echter heel beperkt, waardoor gespecialiseerde handelsbedrijven deels over moeten stappen op Spaanse producten om hun klanten te kunnen bedienen. Bij sommige producten liggen de prijzen zelfs dubbel zo hoog als vorig jaar rond deze tijd, zegt Peter Haas, verkoopleider van de gelijknamige groothandel die gevestigd is in de Großmarkt Wenen. 



"We hebben momenteel dertig procent minder omzet vergeleken bij het afgelopen seizoen aangezien het ons simpelweg aan voldoende aanbod ontbreekt,'' zegt Peter, die zich voornamelijk op Italiaanse groenten en fruit gespecialiseerd heeft. "In het afgelopen jaar rond deze periode hadden we bijvoorbeeld de dubbele hoeveelheid perziken. Daarom liggen de prijzen deels ook dubbel zo hoog als vorig jaar.''



Bevroren bloesem
De moeilijke weersomstandigheden in het voorjaar - met bevroren bloesem en daarna wekenlange regen- en hagelbuien - heeft nog altijd gevolgen. En niet alleen voor de Italiaanse producten: "Om aan de vraag te kunnen voldoen, kopen we momenteel steenfruit uit Spanje erbij. Ook daar is er soms sprake van kwaliteitsproblemen, hoewel de kwaliteit over het algemeen iets beter is dan die van het Italiaanse fruit. Ik moet er echter bij zeggen dat in Italië vooral de vroege rassen getroffen zijn: de late rassen komen voor het grootste pas in juli en augustus. We moeten nog afwachten hoe die eruit zien'', aldus Peter.



Naast perziken, nectarines en paraguayo's uit Zuid-Europa, neemt de groothandel normaal gesproken in deze tijd van het jaar ook abrikozen uit buurland Hongarije af. Ook daar hebben de telers echter problemen met hun oogst: "Dit seizoen is er sprake van een vrijwel totale oogstuitval. Er zijn weliswaar enkele partijen in de Oostenrijkse groothandel verkrijgbaar, maar dat zijn er maar heel weinig.'' Oostenrijkse abrikozen zijn volgens Peter Haas geen alternatief aangezien deze voornamelijk aan de straat verkocht worden en zich tot nu toe in een duidelijk hoger prijssegment bevinden dan de buitenlandse abrikozen. "Daarom zijn ze voor ons als groothandelaren eerder oninteressant.''



Italiaanse specialiteiten
Haas Obst und Gemüse is al vele jaren op de Großmarkt Wenen gevestigd en biedt een breed productportfolio aan. Een belangrijk deel van het aanbod neemt de firma direct uit (Zuid-)Italiaanse teelt of via de groothandel in Padua af. Aanvullend heeft men echter ook lokale en Centraal-Europese producten (o.a. uit Polen en Hongarije) in het assortiment. Het groothandelsbedrijf belevert een veelzijdige clientèle van vakhandelaren en retail in de wijde omgeving.



Verdere informatie:
Haas Obst, Gemüse und Südfrüchte GmbH
Großmarkt Inzersdorf
1230 Wien 
Tel: +43 1 6175732
Publicatiedatum: