Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Marc Schulz, SFI Rotterdam:

"Vraag naar importappelen nooit eerder meegemaakt, importperenseizoen verloopt dramatisch"



Tholen - Een groter contrast dan het importappelen- en perenseizoen is dit jaar nauwelijks denkbaar. "Het overzeese appelseizoen verloopt super, maar dat van de peren bar slecht", constateert Jan Marc Schulz van SFI Rotterdam. De importeur is vanouds vooral sterk met het Chileense pakket. "Alles wat appel heette werd dit jaar goed verkocht. Door de nachtvorst, die gedurende april 2017 over Europa trok, waren de Europese voorraden zeer beperkt. Eigenlijk verkoopt momenteel alleen de Granny Smith voor redelijk normale prijzen, alle andere soorten gingen sky-high. Prijzen van 27-30 euro voor een doos van 18 kg zijn makkelijk te maken en de tendens is eerder stijgend dan dalend", vertelt de importeur. Hij spreekt van een extreme situatie. "Dergelijke krapte op de appelmarkt heb ik nooit eerder meegemaakt."



Cijfers van Fresh4Cast tonen een stevige verschuiving van de export van Chileense appelen van de VS naar Europa aan (+33% in waarde ten opzichte van vorig jaar tot 15 juni). De verschepingen van Royal Gala naar de EU steeg met 55% ten opzichte van vorig jaar, de export van Granny Smith en Fuji nam respectievelijk met 97 en 115% toe. "Tijdens de beurs in Berlijn bleek al dat de verwachtingen hooggespannen waren, maar toen hier de eerste prijzen bekend werden, zagen de Chilenen ook in dat er daadwerkelijk tekorten waren. Men is toen ook meer gaan sturen, maar het beschikbare aanbod vliegt de container uit. Ook de concurrenten zoeken handel bij elkaar", vertelt Jan Marc. Hij verwacht zeker nog tot augustus Chileense appelen binnen te krijgen.



Het importperenseizoen verloopt daarentegen volgens de importeur volledig beneden verwachting. "Het begon al slecht met de Williams-peren en dat is met de Packham en Abate Fetel ook niet meer goed gekomen. Supermarkten besloten op voorhand het hele jaar met Conference-peren door te gaan. En hoewel dat qua bewaring geen probleem is, vraag ik me af of dit nog te verantwoorden is naar de consument. Die is de dupe en moet een jaar oude peer opeten", besluit Jan Marc.



Voor meer informatie:
Jan Marc Schulz
SFI Rotterdam
Marconistraat 31
3029 AG Rotterdam
jmschulz@sfifruit.com
www.sfifruit.com