"We wisten dat er schade zou zijn na de vorst maar veel telers hoopten desondanks op een goed seizoen omdat de struiken nog in het ontluikende stadium verkeerden toen de kou toesloeg. Toen het bloeistadium aanbrak, merkten we dat er veel minder bloesem was en dat betekende dat veel fruit het slechte weer niet overleefd had. Uiteraard variëren de verliezen van ras tot ras. Voor sommige rassen lopen de verliezen tot wel 50% op. Op onze plantages raam ik de verliezen echter tussen de 20% tot 25% maar het is te vroeg om te zeggen hoe groot de landelijke verliezen zijn," vertelt Dominika Kozarzewska van Polske Jagody.
"De meeste mensen zullen zeggen dat we geluk hebben met het mooie en zonnige weer van de afgelopen twee maanden maar voor de natuur was het echter minder goed. We merken dat de gebruikelijke patronen verstoord zijn en het is dan ook nagenoeg onmogelijk om te voorspellen wat er gaat gebeuren. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Acaciabomen die tegelijk met onze blauwe bessen in bloei kwamen, wat veel te vroeg is. Bijen weten hierdoor niet meer wat ze moeten bestuiven."
"We hebben de afgelopen twee jaar hier in Polen een marketingcampagne gevoerd die een groot succes was. We hebben het publiek voorgelicht over hoe zij het fruit kunnen eten en waarom. Polen telt 40 miljoen inwoners en is dus een grote markt, Waarom zouden we het potentieel hiervan dan niet benutten in plaats van altijd maar weer naar buitenlandse exportmarkten uit te kijken," aldus Dominika.