Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Amsterdamse teler voorziet 2-sterren restaurants van AGF

"Te duur voor de groothandel"

Tholen – "Je wilt niet weten hoeveel ik aan mijn grond doe", zegt Wim Bijma, teler in Osdorp onder de rook van Amsterdam. De grond, daar begint het allemaal mee. "250 gram groenten per dag eten? Dat lukt niet met mijn groenten. Die zitten zo vol aan voedingsstoffen." Het gaat bij Wim totaal niet om hoeveelheden maar om smaak. Dus geen hybrides, planthormonen, specificaties of keurmerken, maar smaakvolle rassen. Veel van deze rassen zijn (al bijna) vergeten.


Wim Bijma met twee soorten rabarber

"Ik teelde altijd voor een groenteboer en die vroeg of ik een aantal vergeten groenten kon leveren. Zo is het eigenlijk allemaal begonnen." Nog altijd nemen AGF-specialisten, zoals Groentespecialist Bulters bij hem af maar sinds hij met smaak aan de slag is gegaan, zijn het vooral de chefs (sommigen met 2 Michelin sterren) die bij hem inkopen en ook horecaleverancier Han de Kroon Horecavers. Over afzet en prijs hoeft Wim dan ook niet in te zitten. Hij teelt op bestelling en de prijs bepaalt hij zelf. Afhankelijk van hoeveel tijd hij er in moet steken. Het streekproduct Champagne hout rabarber kost bijvoorbeeld 2 euro per handvol (ongeveer een pond). "Groothandels op het foodcenter zouden het ook graag verkopen maar dat is voor hen te duur. Rabarber ligt nu voor 30 cent per pond in de schappen."


Boomspinazie

Wim teelt en leeft met de seizoenen mee. Zomers nooit thuis, 's winters tijd om lange reizen te maken. De tuin van Wim lijkt nog het meest op een uit de kluiten gewassen volkstuin. "Bij de teelt gaat het om de keus van de rassen, de grondsoort en de manier van telen. Mijn wijze van telen valt niet onder biologisch, dat is een modewoord, de smaak van biologisch is ook niet beter zoals wel eens wordt beweerd. Wel gebruik ik alléén biologische meststoffen. Grond vol met bacteriën, schimmels en mineralen is de basis voor alle voedingsstoffen en de smaak van de gewassen." Ook van belang is het tijdstip, geen vervroeging of verlenging van teelt. "Telen als de tijd rijp is, anders wreekt zich dat in de smaak. Dus aardbeien in juni, postelein in juni, juli en augustus en de oogst van raapstelen stopt na de langste dag."


Watermunt groeit in de vijver, waterplanten zijn nodig voor zuurstof voor de vissen

Wat staat er dan zoal in de tuin van Wim? Eigenlijk teveel om op te noemen en afhankelijk van het seizoen. Op dit moment is onder meer verkrijgbaar uit de tuin: Heel veel soorten kruiden waaronder bijzonderheden als Oost Indische Kersblad, Pimpernel, Thulbaghia, Tripmadam en watermunt die in de vijver groeit. Bloemen van bieslook, tuinboon en tijm en bekende, vergeten en bijzondere groenten: ijsbergsla, eikenbladsla, aardpeer spruit en boomspinazie. Wat momenteel populair is? De al genoemde champagne hout rabarber en snijbiet, besluit Wim.

 
Mosterdspinazie


Klaverzuring

Lees meer over champagne rabarber in de komende Primeur

Voor meer informatie:
Maatschap Bijma-Meekel
Wim Bijma
bijmawim@gmail.com
www.Wimbijma.com