Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Staking Zuid-Afrika beëindigd, telers akkoord met nieuw uurloon

De staking in Sundays River Valley is voorbij. Het Sundays River Valley Citrus Producer Forum is akkoord gegaan met het minimum uurloon van €1,30 waar de stakers om vroegen. Het nieuwe loon gaat vanaf vandaag in en zal twee jaar geldig blijven. 

In een verklaring van het Sundays River Valley Citrus Producers Forum staat dat de South African National Civic Organisation (SANCO) niet door het Forum erkend als onderhandelingspartner van de werknemers omdat er al vakbonden bestaan. Om deze reden is de Provinciale afgevaardigde van Landbouw, Xolile Nqata, opgetreden als tussenpersoon om overeenstemming tussen beide partijen tot stand te brengen. Zijn ministerie zal de naleving van de afspraken controleren. 

"Het is betreurenswaardig dat er zoveel geweld in de Valley geweest is maar we willen ons nu op het positieve richten en kijken er naar uit onze werknemers vandaag opnieuw op de werkvloer te mogen verwelkomen," vertelt Hannes de Waal, voorzitter van het Sundays River Valley Citrus Producers Forum. 


Nova's en Navels staan klaar om verpakt te worden bij een pakstation in Sundays River Valley

De stad is rustiger dan gisteren toen de politie traangas moest gebruiken tegen actievoerders die de wegen naar Moses Mabhida blokkeerden. De geruchten dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen tijdens de protesten zijn ongegrond. De Zuid-Afrikaanse politie is wel nog steeds zichtbaar aanwezig. 

Het Agricultural Business Chamber congres 2018 ging vandaag in Port Elizabeth van start, wat in de buurt van Sundays River Valley is. Leiders van deze invloedrijke ondernemerskamer hebben met het Sundays River Producers Forum gesproken over de staking. De citrussector zal dit evenement ongetwijfeld aangrijpen om het huidige arbeidsklimaat onder de aandacht van overheidsfunctionarissen te brengen, waaronder de plaatsvervangend minister van het ministerie van Landbouw, Mike Mlengana, die ook op het congres aanwezig zal zijn. 

Het thema van het congres luidt 'Onzekerheid creëert kansen', wat zeer toepasselijk is gezien de huidige ontwikkelingen in Sundays River Valley.
Publicatiedatum: