Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tiquizque en malanga, Costa Ricaanse exportknollen

Costa Rica produceert een grote verscheidenheid aan wortels en knollen. Sommigen van hen zijn reeds welbekend (zoals yucca of zoete aardappel), terwijl andere, zoals de tiquizque en malanga, net hun weg naar de markt beginnen te vinden.

De tiquizque is een knol die in het hele land wordt geproduceerd en wordt gebruikt voor het maken van vleesgerechten, purees en gefrituurd voedsel. De malanga is wit met bruine vlekken binnenin, groter dan de tiquizque en wordt in stukjes verkocht - klaar om te worden gebruikt in soepen met andere knollen of in room of tortas fritas. De malanga is nog steeds beperkt aanwezig op de markten, maar heeft een groot potentieel omdat het ook decoratief gebruikt kan worden.

Costa Rica's productie van wortels en knollen is in toenemende mate succesvol en bedroeg 221.823 ton in 2017. Volgens de uitvoerend secretaris van de planning van de landbouwsector werd op 16,37 procent van de 15.654 hectare beplant met wortels en knollen, tiquizque geteeld, wat 30.816 ton opleverde.

In 2015 nam het areaal en de productie van wortels en knollen af, maar in 2016 en 2017 namen ze weer toe. In dit jaar is het aanbod toegenomen tot 250,1 ton, waarvan 94,52% afkomstig was uit de provincie Alajuela, met name uit de kantons San Carlos, Los Chiles, Upala en Alajuela Centro, en in mindere mate in de provincie Limon, in Pococi.

Export van tiquizque en malanga
Het Amerikaanse ministerie van Handel publiceerde dat de VS in het eerste kwartaal van 2018 in totaal 18.980 ton tiquizque hadden geïmporteerd, ofwel 9,90% meer dan in dezelfde periode van 2017. De gemiddelde prijs van tiquizque was 0,74 en 0,66 dollar per kilo. Het grootste deel van de tiquizque werd geïmporteerd uit Ecuador, maar de invoer uit Costa Rica vertegenwoordigde 9,81% van het totale volume.

Tussen januari en maart 2018 exporteerde Costa Rica 1.913 ton tiquizque ter waarde van 1,56 miljoen dollar, drastisch minder dan in het voorgaande jaar. De gemiddelde prijs van de tiquizque daalde met 0,72%. Het product is geëxporteerd naar veertien landen. De Verenigde Staten waren de belangrijkste bestemming, gevolgd door Puerto Rico en Nederland met 3,20% van het totale volume.

De export van malanga bedroeg 1.359 ton en 1,34 miljoen dollar. In vergelijking met vorig jaar groeide het volume met 20,61% en daalde de gemiddelde prijs met 13,24%. Het land exporteerde het product naar vijftien landen. Nederland was de belangrijkste bestemming met 22,76% van het totale geëxporteerde volume, gevolgd door de Verenigde Staten met 20,20% en Canada met 20,09%.

Publicatiedatum: