Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Guatemala: heftigste uitbarsting Fuego-vulkaan in decennia

Afgelopen zondag barstte de Fuego-vulkaan uit, gevolgd door een lavastroom van zeker 8 kilometer en een dikke kolom zwarte rook en asregen die de hoofdstad van het land en andere regio's bereikte. De vulkaanuitbarsting in Guatemala ging tevens gepaard met pyroclastische en modderstromen. Veel vrijwilligers en instellingen richten zich op het lokaliseren en redden van mensen. Het dodental is gestegen tot 69, er zijn veel gewonden en een onbekend aantal vermisten.



Gezien het feit dat op dit moment de prioriteit bij de mensen ligt, is de materiële schade nog niet besproken. "Er is nog steeds geen melding van schade aan gewassen, omdat het vulkanische materiaal geen toegang biedt tot de getroffen gebieden", meldt de afdeling Communicatie van het ministerie van Landbouw en Veeteelt (MAGA).

"Experts zoals Gustavo Chigna, van het Instituut voor Seismologie, Volcanologie, Meteorologie en Hydrologie (Insivumeh), denken dat de gewassen - vooral maïs en koffie - binnen een straal van vijf kilometer rond de vulkaan tot as zijn gereduceerd", aldus een artikel dat door El País is gepubliceerd.

De Fuego-vulkaan ligt op ongeveer 40 kilometer van de hoofdstad en in de buurt van de stad Antigua. Volgens de nationale media heeft de asregen ten minste vijf provincies getroffen. "De vulkaan stootte een asregen uit die de gewassen aantastte, die in de gaten worden gehouden om de hoeveelheid verliezen te bepalen, voornamelijk voor de gezinnen die leven van de teelt van landbouwproducten", aldus República Guatemala. "Het coördinatiecomité van landbouw-, handels-, industriële en financiële verenigingen (Cacif) heeft aangekondigd dat het bedrijfsleven samenwerkt om te reageren op noodsituaties en de verliezen op de plantages in de gaten te houden."

Alleen de koffiesector heeft voorlopige gegevens vrijgegeven, maar informatie over beschadigde gewassen wordt nog steeds verzameld. De Nationale Koffie Associatie (Ancafé) meldde dat "schade wordt gerapporteerd in El Rodeo, Escuintla en Alotenango (Suchitepéquez), waar tussen de 15 en 20 procent van de koffieplantages, van ongeveer 1.540 tot 2.055 'manzanas' (stuk land van ongeveer 7.000 m2), wordt aangetast door het zand en de as."

HLB Specialties, gevestigd in Florida, importeert ramboetan vanuit Guatemala per vliegtuig. Melissa Hartman de Barros reageerde gisteravond op de situatie, toen de luchthaven nog gesloten was. "De luchtzendingen van HLB Specialties van ramboetan die uit Guatemala komen, worden momenteel geconfronteerd met vertragingen als gevolg van de uitbarsting van de Fuego-vulkaan. Het vliegveld in Guatemala-Stad is momenteel gesloten en we wachten af ​​of het later vandaag of morgen weer open gaat. De groeigebieden van ramboetan worden niet direct getroffen, maar as heeft naar verluidt de luchthaven bereikt, waardoor ambtenaren het hebben gesloten. Onze gedachten zijn bij de mensen in de getroffen gebieden en ik hoop dat de situatie snel verbetert. "

De nationale pers heeft inmiddels aangekondigd dat de luchthaven La Aurora is heropend, wat betekent dat nationale en internationale vluchten weer normaal verlopen.

Publicatiedatum: