Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Landbouwraad Jochem Porte gaat met pensioen

Landbouwraden zijn en blijven cruciaal voor het exporterende bedrijfsleven. De nadruk bij die export ligt steeds meer op kennis en technologie. Dat zegt Jochem Porte in de aanloop naar zijn pensionering die officieel in juni ingaat.

Porte werkt sinds 1984 op het ministerie aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag. Zijn ministerie heeft in de loop van de tijd verschillende namen gehad. In zijn eerste jaar luidde de naam ministerie van Landbouw en Visserij, herinnert Porte zich. De precieze benaming is de uitkomst van politieke onderhandelingen tijdens de kabinetsformatie, maar het takenpakket is in essentie hetzelfde gebleven, zegt hij.

Exportbevordering
Porte is de afgelopen decennia vooral actief geweest op het gebied van exportbevordering. Eerst was zijn vizier gericht op Europa, later op landen buiten de EU.

Op zijn laatste visitekaartje staat 'regiocoördinator voor Zuid-Amerika'. Vanuit die functie is hij aanspreekpunt voor de landbouwraden in dat werelddeel. Eerder was hij voor de Nederlandse agrofoodsector actief in andere delen van de wereld. "Maar altijd ging het om export. Hoe kunnen we het makkelijker maken voor Nederlandse bedrijven om hun producten af te zetten? Dat was en is de kernvraag die we ons stellen in deze hoek van het ministerie."

Uitbreiding Europese Unie
Wie zo'n lange loopbaan heeft, kan veel vertellen. Porte was erbij toen Spanje, Portugal en later nog een reeks landen lid werden van de Europese Unie. Hij maakte mee dat de grenscontroles tussen de lidstaten werden afgeschaft en de euro werd ingevoerd. "Allemaal uiterst belangrijke besluiten voor het Nederlandse agrarische bedrijfsleven. Overal in de wereld maakt de landbouw een ontwikkeling door en toch is Nederland nog steeds – na de VS - de tweede agrarische exporteur in de wereld. Dat zegt natuurlijk wel wat."

 
Lees het hele artikel bij Agroberichten Buitenland.
Publicatiedatum: