Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Concurrentie voor BASF in strijd om Nunhems

Tholen - Een nieuwe speler heeft zich gemeld voor de overname van Nunhems. Naast het Duitse chemiebedrijf BASF heeft ook het Duitse bedrijf KWS Saat SE een bod gedaan op het veredelingsbedrijf. Net als Nunhems is KWS Saat actief in de veredeling voor akkerbouwgewassen.

Nunhems Bayer
Momenteel is Nunhems nog een onderdeel van chemieconcern Bayer. Die moet er vanaf vanwege de overname van Monsanto. Monsanto is immers ook eigenaar van De Ruiter Seeds. Volgens onder andere de Europese Commissie zouden er na de overname anders te weinig spelers overblijven in de veredelingsmarkt. Ook van het Amerikaanse ministerie van justitie kreeg Bayer deze week enkel een voorwaardelijk akkoord voor de overname. Nu is het wachten nog op het fiat van Canada en Mexico.

BASF of KWS Saat
In maart van dit jaar werd bekend dat het Duitse bedrijf BASF met Bayer onderhandelt over de overname van Nunhems. Nu heeft zich nog een Duitse kandidaat gemeld. Het Duitse veredelingsbedrijf KWS Saat is nu met name actief in de akkerbouwgewassen als mais, suikerbieten, graan en koolzaad.Via dochter KWS Potato doen ze ook een en ander in de aardappelen.



Concurrentie?
KWS Saat maakte gisteren bekend ook in januari al een bod te hebben gedaan op Nunhems. Nadat er bekend werd wat de Europese Commissie precies verlangt van Bayer, hebben ze opnieuw een bod gedaan. "Als Nunhems door ons zou worden overgenomen, zou de agrarische sector, telers en consumenten, profiteren van de verkoop aan een onafhankelijk veredelingsbedrijf zonder chemische divisie", schrijft KWS. "Een van onze belangrijkste doelen is de duurzame toekomst van de sector te garanderen door rassen te maken die met weinig grondstoffen een hoge opbrengst produceren." Het bedrijf schrijft daarbij in de toekomst meer met groenten te willen doen en net als Nunhems een innovatief assortiment te hebben.

De chemie-fusie
Hiermee verwijzen ze naar het portfolio van de andere overnamekandidaat, BASF. Dat bedrijf heeft vorig jaar weliswaar al veredelingsactiviteiten van BASF gekocht (katoen, koolzaad en soja) maar is vooral bekend uit de chemie. In 2016 werd ook veredelingsbedrijf Syngenta al overgenomen door een grote speler uit de chemie: het Chinese bedrijf ChemChina. De lijst met grote chemiebedrijven in de agrarische sector wordt verder gecompleteerd met DowDupont Agri, dat in 2017 ontstond na een fusie met Dow en DuPont. Met dochterbedrijf Corteva Agriscience begeven zij zich ook in de veredeling, van landbouwgewassen als graan en soja.

Dringend
Voor Bayer dringt de tijd ondertussen. Reuters schrijft dat als de overname op 14 juni nog niet rond is, Monsanto zich terug zou mogen trekken of een hogere prijs zou kunnen vragen dan de 54 miljard die nu voor de overname gepland staat.