Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Spanje: "Geen overschot aan blauwe bessen, maar aan speculanten"

"Al sinds enige tijd stelt onze organisatie het schandalige verschil tussen de telersprijzen van blauwe bessen ten opzichte van de prijzen op de afzetmarkt aan de kaak", stelt een bericht van UPA Huelva. In de afgelopen weken wees de organisatie erop dat de prijs voor de teler op 2,69 euro per kg ligt (gegevens van week 20 van het prijzenobservatorium van de regering van Andalusiƫ), terwijl de prijs voor de consument rond de 16 tot 18 euro per kg ligt.

"Dit betekent een stijging tot 500% per kg voor de uiteindelijke consument. Deze situatie genereert een verzadiging van het product op de afzetmarkt. Die verzadiging is fictief, want die wordt niet veroorzaakt door overtollig product, maar doordat de hoge verkoopprijs maakt dat het product niet betaalbaar is voor de gemiddelde consument", geven ze aan. 

Volgens de UPA is dit te wijten aan de prijsspeculatie die de grote supermarktketens uitvoeren met de blauwe bes. "Terwijl de consumenten een prijs voor een "gastronomisch product" betalen, stoppen de telers met oogsten omdat de prijs die ze ontvangen noch de kosten noch de inspanningen van het teeltproces dekt. De oplossing is simpel: als deze ketens de verkoopprijzen omlaag hadden gebracht, zouden vraag en aanbod met elkaar in evenwicht zijn gekomen. Op die manier zouden we betere prijzen hebben en zou de consumptie toenemen".

"Vanuit UPA Huelva zeggen we het onomwonden: er is geen overschot aan blauwe bessen, er is een overschot een speculanten die zich willen verrijken ten koste van het werk en de inspanningen van de telers. Daarmee veroorzaken ze verval en wanhoop in de sector", voegen ze toe.

"We blijven werken aan de nieuwe landbouwwet zodat, onder andere, telers en veehouders beschermd worden binnen de markt, aangezien zij een van de meest zwakke schakels in de keten zijn. We willen in feite aanzetten tot een speciale bescherming van telers en veehouders en hulpmiddelen ter bevordering van de transparantie op de markt invoeren, zodat dit soort gevallen gereguleerd worden. Dit om prijsspeculaties, waarvan de landbouw- en veeteeltsector en consumenten de dupe zijn, te voorkomen", besluit het bericht.
Publicatiedatum: