Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardappelhandelaar Henk van den Berg, LP Kranenburg:

"Als je dit jaar je broek heel kunt houden, ben je spekkoper"

Tholen - Zorgelijk, zo typeert Henk van den Berg van aardappelgroothandel Kranenburg uit Nieuw-Vennep de huidige aardappelmarkt. "Er zal gerust nog wel een aardappeltje gegeten worden, maar inmiddels gaan de supermarkten over op importaardappelen - die overigens ook nog traag op gang komen - en ik zie het grote aanbod oude aardappelen niet opraken."

"Je zou verwachten dat met deze prijzen de aardappelen vlot van de hand zouden gaan, maar niets is minder waar. Wij krijgen nu de mooiste aardappelen uit Frankrijk aangeboden voor een prijs van 4/5 cent, maar het kost nog moeite om ze kwijt te raken", vervolgt Henk. "Ik vrees dat het een jaar zal worden om snel te vergeten. Als je dit jaar je broek heel kunt houden, ben je spekkoper."

Daarbij noemt de aardappelhandelaar ook de vooruitzichten voor het nieuwe seizoen verre van rooskleurig. "Ik weet wel dat alles nog moet groeien, maar een land als Frankrijk heeft nog meer aardappelen gepoot dan vorig jaar. Als er in andere producerende landen geen ramp plaatsvindt, zal het in Nederland weer een rampjaar worden. Terwijl het toch weer tijd voor iedereen wordt dat we een paar goede jaren in de aardappelen krijgen."

"Maar de realiteit is dat het steeds lastiger wordt. Ook in de voormalige Oostblok-landen gaan ze, gesteund door EU-subsidies en Nederlandse kennis, steeds beter aardappelen telen. Polen is inmiddels van een importerend land aardappelexporteur geworden. Het kostenplaatje is daar zo anders, daar valt eigenlijk niet tegen te concurreren. En dat is eigenlijk best verontrustend", besluit Henk.

Voor meer informatie:
Henk van den Berg
LP Kranenburg
Rijnlanderweg 1637
2153 KH Nieuw-Vennep
Tel: +31 252 620060