Was de verse champignons (stevige soorten zijn beter in te vriezen dan kwetsbare soorten) en snijd grote exemplaren doormidden. Kook de champignons één tot drie minuten en laat ze goed uitlekken. Verdeel de champignons over een schaal en vries ze in. Doe ze zodra ze bevroren zijn (wat doorgaans maar 40 tot 60 minuten duurt) in diepvrieszakjes en plaats ze terug in de vriezer.
Avocado's kunnen echt ingevroren worden en dat is goed nieuws voor iedereen die bang is dat er dit jaar een tekort aan dit fruit ontstaat. Een voorraadje avocado's in de diepvries is bovendien erg handig als je spontaan trek hebt in guacamole of een gezonde smoothie.
Je hebt het vast weleens meegemaakt dat je verse gember nodig hebt voor een recept maar het niet in huis hebt. Food Network-ster Rachael Ray bewaart daarom altijd gember in de vriezer. Door de gember in te vriezen droogt hij minder uit en is hij ook nog eens makkelijker te raspen.
Baby-spinazie kan gemengd worden met wat water en dan in een ijsblokjesvorm ingevroren worden, zodat het meteen aan smoothies of stoofschotels toegevoegd kunnen worden. Grotere bladgroenten zoals spinazie en boerenkool moeten eerst kort geblancheerd worden, met koud water gekoeld en kunnen daarna ingevroren worden. Vergeet de groenten niet te wassen voor het snijden en invriezen.
Tips
Het is belangrijk om alleen producten in te vriezen die nog in goede conditie zijn. Bananen vormen hierop een uitzondering en kunnen ook nog ingevroren worden als ze overrijp zijn bijvoorbeeld voor het maken van een heerlijk bananenbrood. Vries ze gepeld en heel in of in schijfjes zodat je altijd een handvol uit de diepvries kunt pakken voor het maken van een gezonde smoothie.