Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hagel tastte ongeveer 9.000 ton fruit aan

Veel vraag en weinig aanbod eerste steenfruit Murcia

Het steenfruitseizoen in Murcia is van start gegaan met de eerste perziken, nectarines en abrikozen. De hoeveelheid verhandeld fruit ligt lager dan in dezelfde periode in het vorige seizoen. Dat komt door de vertraging van de oogst, veroorzaakt door het slechte weer. 

De vorst, regen en hagel hebben er bovendien ook voor gezorgd dat de volumes van het extra vroege fruit lager liggen, iets wat "merkbaar is op de markten", volgens Joaquín Gómex, directeur van teler- en exporteursvereniging Apoexpa. "Op het moment is er sprake van een hoge vraag vanwege het goede weer in Europa en de waarheid is dat er te weinig product is. Niet alleen Spanje is geraakt door het noodweer en de vorst, ook Frankrijk en Italië laten een aanzienlijke daling van de teelt zien", voegt hij toe. Hij geeft echter aan dat de teelt zich in de komende week "zal herstellen" en dat "er voldoende volume" zal zijn om "aan alle bestellingen te voldoen".

Volgens Joaquín Gómez zal de laatste hagel, die in verschillende teeltzones van Murcia viel, verliezen van rond de 9.000 ton steenfruit tot gevolg hebben.

"Het zijn geen zorgwekkende cijfers, maar ze komen bovenop de vorst in maart". Over het algemeen wordt de daling van de teelt op prijs gesteld. "De afzet verloopt vloeiend en het lijkt erop dat we, in vergelijking met vorig jaar, een seizoen zonder overlap van variëteiten en teeltzones zullen hebben", geeft hij aan.

De leidinggevende van de vereniging merkt ook op dat telers steeds meer inzetten op anti-hagelnetten. "Telers beginnen zich te realiseren dat de anti-hagelnetten de gewassen niet alleen beschermen tegen ongunstige weersomstandigheden, maar dat ze ook bijdragen aan een betere kwaliteit van het fruit doordat er minder wrijving van de wind is, etc. Ik denk dat deze trend vanaf nu zal toenemen".
Publicatiedatum: