Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Limburgse fruittelers ondernemen zelf actie

Tholen - Er wordt te weinig verdiend in de Limburgse fruitteelt. Hier willen de telers zelf verandering in brengen. Daarom hebben zo'n 60 Limburgse fruittelers zich afgelopen jaar verenigd in een taskforce. "Niet afwachten, maar vooral zelf proactief handelen en ondernemen. Binnen de taskforce hebben de fruittelers zich in vier teams gebogen over oplossingsrichtingen en acties om de regio weerbaarder te maken", vertelt Lion Knierst, lid van de taskforce. Die teams moeten regio op de kaart zetten, innovatie in de sector stimuleren en afzetmogelijkheden uitbreiden ontwikkelen.



Een greep uit de acties
De werkgroepen keken naar nieuwe verbindingen in afzet, nieuwe technieken als robotisering en naar nieuwe teelten waarmee telers binnen hun bedrijf kunnen gaan differentiëren, maar ook naar het verlagen van risico's als prijsvolatiliteit en oogstschade. De werkgroep ondernemerschap zocht de samenwerking op met huisartspraktijken en ontmoeten Huisarts Habets die heel bewust kijkt naar inhoudsstoffen van fruit en bij bepaalde diagnoses, in plaats van medicijnen, recepten uitschrijft op basis van de inhoudsstoffen van fruit. 

Greuts op Limburg
De werkgroep Markt&Afzet wil Limburgs fruit weer een gezicht geven en timmert al aardig aan de weg via de Limburgse media. Lion: "We willen dat de herkomst van ons fruit meer zichtbaar wordt, trots op de Limburgse roots, in eerste instantie in de regio, maar ook in Nederland en zelfs in Europa". 


De plannen van de taksforce zijn 16 april besproken op het Provinciehuis in Maastricht waar het manifest werd ondertekend door o.m. gedeputeerde Hubert Mackus, Lid Gedeputeerde Staten Provincie Limburg.

Beschermde Limburgse (fruit)vlaai
Daarnaast zoeken we nieuwe verdienmodellen. "Als telers moeten we anders gaan kijken naar onze producten, ook naar de toepassingen daarvan zodat je meerwaarde kan creëren met je product. We zoeken daarin samenwerking met andere sectoren", aldus Lion. Het eerste initiatief dat de fruittelers zijn opgestart is een samenwerking met Limburgse bakkers waarbij ze streven naar Europese Beschermde Oorsprongsbenaming, zoals Parmaham en Gorgonzola al hebben. Vlaaien hebben een grote potentie, iets wat op vele momenten gedurende de dag genuttigd kan worden. Lion: "Door Europese bescherming ontstaan er zowel exportkansen voor vlaai als het fruit dat in vlaaien wordt verwerkt."

Nieuwe samenwerkingen
Verder willen de telers gezamenlijk de aanbodkant oppakken. Telers die onderling samenwerkingen opstarten om bijvoorbeeld een goed aanbod te doen aan retailers als Aldi en Jan Linders. Lion: "Voor dat soort partners is leveringszekerheid én een goede propositie heel belangrijk, wat voor ons een uitdaging is die we graag aangaan." Aan actieplannen ontbreekt het eigenlijk niet. Het is aan ondernemers zelf waar ze zich bij aan willen sluiten. "De situatie is voor iedere fruitteler anders, maar we moeten zelf in beweging komen om een boost te geven aan de Limburgse fruitsector en dat kan alleen door samen te werken, dat is inmiddels wel duidelijk", besluit Lion.

Voor meer informatie: