Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk sluit grenzen wederom voor Amerikaanse kersen

Tholen – Het Elysée heeft opnieuw een decreet uitgevaardigd dat de import van kersen uit landen waar het chemische middel dimethoate is toegestaan verbiedt. Dat betekent in de praktijk dat import uit de VS dit jaar niet is toegestaan, net als in de twee voorgaande jaren. Dat meldt USDA in een recent rapport.

Het chemische middel dat de Franse regering wil weren wordt gebruikt in de bestrijding van de Suzukii fruitvlieg. De Aziatische fruitvlieg trekt een spoor van vernieling door de fruitboomgaarden. Volgens de Franse regering is het middel schadelijk voor de gezondheid.



Frankrijk importeert ongeveer een vijfde van de binnenlandse kersenconsumptie. Grootste leveranciers zijn EU-landen als Spanje en Duitsland, waar dimethoate ook verboden is. Voordat de boycot werd afgekondigd, stond de Amerikaanse import op een waarde van 1 miljoen dollar. Het verbod op het middel heeft ook effect op de Franse productie. Door het verbod zal het aanbod Franse kersen minder worden en zal de prijs stijgen. Dat biedt kansen aan andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk. Het Franse ministerie heeft een subsidie van 5 miljoen dollar toegezegd om de verliezen als gevolg van de Suzukii fruitvlieg te compenseren.

Ondertussen maken importeurs en handelaren zich zorgen dat de Franse regering vergelijkbare verboden gaat opleggen aan andere door de EU goedgekeurde middelen, waardoor de import van fruit in het geding komt.