Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Witte knoflook verliest aan betekenis

Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht

Over circa twee weken wordt het startschot voor het Europese knoflookseizoen gegeven. In de eerste week van mei komen vermoedelijk de eerste verse producten uit Spaanse teelt op de markt en eindigt een oogstjaar met zeer lage gemiddelde prijzen.


Spaanse knoflook van het eigen merk Osvi

Voorkeur
Het lopende seizoen loopt momenteel langzaam ten einde, bevestigt Jörg Sturmberg van Jersa Import uit het Duitse Bergisch Gladbach. "Op 4 mei verwachten we de verse, groene knoflook van de nieuwe oogst uit Spanje. Ik ga er vanuit dat we de oude Spaanse voorraden aan het begin van de nieuwe oogst in Spanje, begin tot midden juni, grotendeels verkocht hebben.''



De ervaren importeur houdt zich sinds meer dan dertig jaar bezig met de inkoop van knoflook van over de hele wereld en ziet momenteel verschillende ontwikkelingen op knoflookgebied. Hij noemt als voorbeeld het afnemende marktaandeel van de 'heel gewone' witte knoflook. "Zijn betekenis wordt steeds kleiner, aangezien deze knoflook duidelijk kwetsbaarder is tijdens de bewaring dan andere variëteiten. In Spanje is de Spring-variëteit sinds enkele jaren in opmars. Datzelfde geldt voor het roze Morado-ras, die qua smaak nog intensiever is dan de Spring. Bovendien is de knol mooier gevormd. De opbrengst per hectare is echter kleiner en de teelt daarom duurder.'' 



Continu verder ontwikkeling
Ook binnen de Duitse retailsector is er tegenwoordig sprake van enkele duidelijke tendensen. In de schappen van de bekende supermarkten duikt de Morado steeds vaker op. Bij de discounters is er momenteel echter nog veel vraag naar de witte knoflook uit China. Grote maten zijn nog steeds het populairst. Jörg: "Het marktaandeel van de exclusieve variëteiten zoals zwarte en gerookte knoflook is momenteel nog klein, hoewel sommige ketens ze continu in het assortiment hebben. Over het algemeen kan men zeggen dat de consument sinds 10-15 jaar steeds meer rassen kunnen onderscheiden. De consumptie per hoofd van de bevolking is in de loop der jaren niet voor niets duidelijk gestegen.'' 


Verse knoflook uit Egyptische teelt

De toenemende bekendheidsgraad evenals de interesse in de knollen is ook te merken aan de continue uitbreiding van het Egyptische en Europese areaal. Buiten de oorspronkelijke herkomstlanden Spanje en Frankrijk wordt er momenteel ook in andere regio's van Europa geprobeerd om knoflook te telen, onder andere in Bulgarije, Centraal-Europa en zelfs Oezbekistan. Jörg: "Deze lokale teelt ziet men ook in Duitsland. Onder andere in de Pfalz en in de Niederrhein-regio teelt men inmiddels knoflook.''


Mallas 200g: traditionele witte knoflook uit Spanje.

Productafname
Jersa werd in 1986 opgericht en heeft zich in de loop der jaren als competente leverancier bewezen. Sinds de oprichting heeft het importbedrijf een partnerschap met de Spaanse firma Jesus Requena S.A. (daher JERSA), die een areaal van circa 300 hectare ter beschikking heeft. Inmiddels heeft Jersa ook handelsbetrekkingen met partners van over de hele wereld, onder andere in China en Egypte.


Bulgaarse knoflook wordt momenteel enkel nog gebruikt om de binnenlandse vraag te dekken

Verdere informatie:
Jersa
Directeur: Jörg Sturmberg
Zum Scheider Feld 40
D- 51467 Bergisch Gladbach
Telefoon +49 (0) 22 02 - 980 860
Fax +49 (0) 22 02 - 980 866

Publicatiedatum: