Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europa’s grootste bananenrijperij

45 dubbele rijpkamers in nieuw distributiecentrum Lidl Moerdijk



Voor het nieuwe distributiecentrum van Lidl realiseerde Nijssen de energiezuinige koel-/vriesinstallatie op basis van natuurlijke koudemiddelen. Daarmee levert Nijssen een belangrijke bijdrage aan het duurzame karakter van dit nieuwe distributiecentrum van Lidl in Moerdijk. Het 25.000 m2 grote distributiecentrum beschikt over 45 dubbele rijpkamers voor bananen en exoten. Daarmee is het Europa's grootste en meest duurzame rijperij voor bananen, mango's en avocado's.
 


De nieuwe locatie is bestemd voor de distributie van fruit naar alle Nederlandse en Belgische filialen. Ook dient het als Europees knooppunt voor diepgevroren producten. Nijssen realiseerde hier een ammoniak/CO2-booster installatie met een capaciteit van 2.5 MW.



Drie temperatuurcircuits
Om de verschillende ruimtes zo energiezuinig mogelijk te conditioneren, maakt Nijssen gebruik van diverse temperatuurcircuits. Expeditie, machinekamer, schakelruimte en 33 bananenrijpkamers worden gekoeld op basis van water. Voor de koelcellen wordt gewerkt met een CO2-pompsysteem dat ook de 12 exotenkamers indirect conditioneert op basis van glycol. Voor de vriesruimte wordt een CO2 DX-installatie ingezet. Met dit ontwerp wordt een hogere COP-waarde gerealiseerd. Daarmee vallen de energie- en verbruikskosten lager uit, elk jaar opnieuw.



Warmteterugwinning
De installatie van Nijssen zorgt dat de warmte uit de koel-/vriesinstallatie zoveel mogelijk wordt teruggewonnen en opnieuw wordt ingezet. Condensatiewarmte uit de persgassen van de ammoniakinstallatie en de CO2 DX-installatie wordt via warmtewisselaars opgeslagen in een buffervat met water dat indirect ook een glycol-mengsel opwarmt. De afgevangen warmte wordt benut voor rijping, voor ontdooiing van de koel-/vriescellen, voor ondervloerverwarming van de vriescel en verwarming van opslagruimten en kantoorruimtes. Om de overtollige warmte af te voeren, is gekozen voor energetisch gunstige hybride verwarmingscondensors. Bij lage buitentemperatuur kunnen deze luchtgekoeld draaien. Deze condensors vragen fors minder dakoppervlak, zodat meer ruimte overblijft voor het opwekken van zonne-energie.



Energiezuinige regeling
De installatie wordt aangestuurd door het Nijssen Control system met gebruiksvriendelijke visualisatie. De weersafhankelijke en capaciteitsafhankelijke dynamische regeling garandeert extra energiebesparing.



Duurzaamheid centraal
Ook diverse andere maatregelen maken het nieuwe distributiecentrum tot een duurzaam pand. De inzet van warmteopslag maakt een gasaansluiting overbodig, met zonnepanelen wordt zoveel mogelijk eigen energie opgewekt en het pand is volledig voorzien van 100% LED-verlichting. De locatiekeuze in Moerdijk optimaliseert de vervoersbewegingen naar de vestigingen en vermindert daarmee de CO2-uitstoot.







Voor meer informatie:
Nijssen Koeling BV
Bio Science Park
Einsteinweg 3
2333 CC Leiden
Tel: 071 521 6214
sales@nijssen.com
www.nijssen.com
Publicatiedatum: