Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peruaanse granaatappelexport groeit 45%

In de eerste twee maanden van het jaar heeft de Peruaanse export van granaatappel iets meer dan 7 miljoen dollar (5,7 miljoen euro) opgebracht. Dat betekent een groei van 45 % in vergelijking met dezelfde periode in 2017.

Deze gegevens werden gepubliceerd in het bulletin van de Vereniging van Exporteurs (ADEX). Er werd bij vermeld dat de grootste groei in de afgelopen vijf jaar in 2014 geregistreerd werd: 56 %. In de daarop volgende twee jaar daalde de groei, maar in 2017 herstelde deze zich weer.

De belangrijkste bestemmingen voor de export van granaatappel in de eerste twee maanden van het jaar waren Nederland (64 % van het totaal), Canada, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In de laatst genoemde vier markten was er echter wel sprake van een daling in het verhandelde volume. Volgens het Compensatieprogramma voor het Concurrentievermogen (Agroideas), dat zich inzet voor het bevorderen van het concurrentievermogen en de versterking van kleine en middelgrote telers in het land, zijn er ook al telersverenigingen die naar verre markten exporteren, zoals Rusland en Singapore.

De trend van een gezonde levensstijl
De wereldwijde trend van de consumptie van gezonde producten zou een van de belangrijkste oorzaken kunnen zijn voor de groei van de consumptie van granaatappel. Deze trend zou de vraag zelfs in dezelfde mate kunnen stimuleren als waarin dat gebeurd is in de sector van de blauwe bes, die de afgelopen jaren een extreme groei doormaakte.

Belangrijkste bestemming van granaatappel
Eerste twee maanden van 2018



De Peruaanse regio's, die de meeste granaatappelen leveren, zijn Arequipa, Ica en Lima. In het rapport wordt echter benadrukt dat "het belangrijk is om de teelt in andere regio's van Peru te stimuleren om de aanwezigheid van dit product op internationaal niveau te laten toenemen". De meest geteelde granaatappel in het land is de Wonderful, waarvan momenteel bijna drieduizend hectare geplant is. Rond de 80% van de teelt bevindt zich in Ica. Daarom is de noodzaak voor de regering, ondernemers en telers groot om de productiviteit in andere regio's te verbeteren, door middel van technologische ontwikkeling.
Publicatiedatum: