Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlanders kiezen steeds vaker voor peulvruchten

Trend plantaardig eten draagt bij aan toename bonenconsumptie in Nederland

Nederlanders vinden het steeds normaler om een dagje geen vlees te eten en daardoor maakt de consumptie van peulvruchten een flinke opmars. Het resultaat:
een enorme impact op de gehele bonensector in Nederland. In vier jaar tijd steeg de omzet met maar liefst een kwart.

Barrières
Ondanks de enorme groei, zijn er nog steeds barrières die men ervan weerhoudt om voor bonen te kiezen: ze weten niet hoe je bonen lekker kunt klaarmaken en komen niet verder dan de bruine boon in de chili con carne of witte bonen in tomatensaus of denken er simpelweg niet aan. Dit terwijl er tegenwoordig een keur aan variatie van ook de minder traditionele peulvruchten in de schappen ligt, zoals kidneybonen, kikkererwten en linzen waarmee de lekkerste gerechten kunnen worden klaargemaakt. Bij anderen zit het gewoonweg niet in de wekelijkse eetroutine.

Voedzaam
Dat bonen gezond, vezelrijk en toch licht verteerbaar zijn en daarnaast ook nog eens boordevol eiwitten zitten, is nog niet bij iedereen bekend. Peulvruchten zijn onderdeel van de Schijf van Vijf en het advies van het Voedingscentrum is om wekelijks bonen te eten, zoals kidneybonen, linzen of kikkererwten. In lijn met dit advies heeft marktleider HAK zichzelf ten doel gesteld om de consument te bewegen tot het minimaal één keer per week eten van bonen.



"Geen week voorbij zonder bonen erbij"
Nicole Freid, directeur marketing en innovatie bij HAK: "Ons doel is om het eetgedrag van Nederlanders op een gemakkelijke manier te verrijken. Met de cross-mediale campagne genaamd "Geen week voorbij zonder bonen erbij" roepen wij Nederlanders op om één keer per week bonen aan de maaltijd toe te voegen.
De barrières om te kiezen voor bonen bij het eten willen wij wegnemen door middel van educatie en laten zien hoe makkelijk en lekker het is om een gerecht met bonen te maken." Met de hulp van een selecte groep foodbloggers zoals o.a. Francesca Kookt, GWESSE van Leonie ter Velde, De Hippe Vegetariër, Leukerecepten.nl en natuurlijk topkok Herman den Blijker zal HAK het komende jaar wekelijks een keur aan recepten, feiten, weetjes en een grote variatie aan (nieuwe) producten bieden waardoor het bijna onmogelijk wordt om nog te kiezen voor een maaltijd zonder bonen.

Favoriete boon van Nederland
Voor het vierde opeenvolgende jaar is de bruine boon van HAK de favoriete peulvrucht van Nederlanders, op de voet gevolgd door witte bonen in tomatensaus. Daarnaast zijn de 'hippe' peulvruchten enorm in opmars. Vooral in de grote steden is de vraag naar moderne, hippe peulvruchten, zoals kikkererwten en linzen, enorm toegenomen. De bonen, die zijn verpakt in de innovatieve stazak met een modern en hip uiterlijk, trekken enorm de aandacht van de jongere consument en maken een grote groei door. "De stazak is inmiddels verkrijgbaar in 14 varianten en trekt vooral de moderne eter, die op zoek is naar lekkere, plantaardige en vooral pure producten," aldus Freid.

Bonen mogen dan wel steeds populairder worden: in vergelijking met Europeanen eten Nederlanders nog altijd slechts een vijfde van de hoeveelheid peulvruchten die in Europa wordt verorberd. Freid: "Er is nog genoeg werk te doen, daarom gaan wij ook dit jaar weer door met nieuwe introducties op het gebied van peulvruchten en blijven we de consument innovatieve oplossingen bieden om makkelijk, lekker en gezond bonen te eten."

Publicatiedatum: