Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt kiwi

De kiwimarkt bevindt zich op een kantelpunt van seizoenen. Noord-Europa sluit in de komende weken het seizoen af, terwijl op het zuidelijk halfrond de oogst langzaam begint. Terugkijkend zijn de Griekse exporteurs enthousiast over het seizoen. Zij konden profiteren van de ruimte die in de markt ontstond door de kleinere oogst van de grootse concurrent Italië. Logisch dat de stemming in Italië minder enthousiast is, al hoopt de sector wel op een goed einde van het seizoen. De aanvoer gaat langer door dan Griekenland, waar de Italianen van willen profiteren. Spanje zag de oogst stijgen en profiteerde ook van de kleinere volumes in andere delen van Europa. In Nieuw-Zeeland wordt opnieuw een recordjaar verwacht in volume, wat ook in de export terug te zien zal zijn. De eerste schepen zijn inmiddels onderweg naar Aziatische markten. In Latijns-Amerika wordt veel werk gemaakt van de kwaliteit. Met nieuwe normen moet de kwaliteit van de Chileense kiwi naar een hoger plan getild worden.

Sneuvelt volumerecord weer in Nieuw-Zeeland?

De zomer in Nieuw-Zeeland is heet geweest en relatief bewolkt. Ook dit jaar lijken records weer te gaan sneuvelen. Volgens Zespri stijgt het volume groene kiwi's en de worden er 7 tot 10 miljoen trays meer SunGold verwacht. Daarmee wordt een record volume verwacht. De totale productie komt in de ramingen rond de 20 miljoen trays, of 70.000 ton, hoger uit dan vorig jaar. De oogst van de SunGold is in volle gang. De pluk begon een week eerder dan vorig jaar. De eerste schepen met kiwi's zijn onderweg naar China en Japan en zullen naar verwachting volgende week aankomen. Beide markten laten stevige groeicijfers zien in de verwachtingen. Daarnaast wordt er gewerkt aan groei in andere delen van de Azië, maar ook in Europa en Noord-Amerika waar de aanvoer en vraag niet in balans waren vorig jaar.



Chili maakt werk van kwaliteit

Het Chileense Kiwi Committee verwacht dit jaar een export van 180.000 ton. Dat is 3% meer dan vorig jaar. De sector maakt zich sterk om de kwaliteit en de resultaten van de telers te verbeteren. Daarvoor zijn onder andere nieuwe richtlijnen rond rijpheid opgesteld. Ook moet er minder haast gemaakt worden met de oogst om daarmee te reageren op tijdelijke veranderingen. Het is cruciaal om de telers er van te doordringen dat er een goede kwaliteit geleverd moet worden, omdat dat de enige manier is om consumenten terug te laten komen voor je product, stelt het comité.

De export staat tot week 13 op 5.918 ton. Dat is 62% minder dan in dezelfde week een jaar eerder en 19% minder dan in 2016. Hayward is goed voor 73% van de export, Simmer Kiwi neemt 17% voor zijn rekening en de resterende 10% wordt verdeeld door Green Light, Soreli, Sweet Kiwi en Jintao. Het kleinere volume is te verklaren door de nieuwe oogstparameters. Daarnaast kenmerkte 2017 zich door een vroege start van de oogst. Het huidige seizoen volgt een traditioneel patroon.

Klik hier om een recent rapport van het Chilean Kiwifruit Committee te bekijken.

Argentinië: oogsten of nog wachten?

Hoewel de oogst in sommige delen van het land al begonnen is, zijn er ook teeltgebieden waar eind april de eerste kiwi's geplukt worden. "Het is ons doel om de kiwi's op het juiste moment te plukken, kwaliteit en smaak hebben prioriteit," vertelt een teler die nog even wacht met de oogst. Het seizoen loopt voor hem door tot eind oktober. Hij teelt alleen de Hayward. De teler verwacht een 20% groei voor het volume ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2017 exporteerde hij kleine volumes naar Europa.

Zuid-Afrika: meer ruimte voor import
Het seizoen is net van start gegaan met de grote volumes voor de supermarkten. De kalibers vallen groot uit, een teler vertelt 100 tot 115 gram per stuk. Op de markten zijn de kalibers kleiner. De binnenlandse productie is de afgelopen jaren gedaald, hoewel de gele rassen wel een stijgende lijn laten zien. Daardoor worden er meer kiwi's geïmporteerd uit onder andere Italië, Frankrijk en Griekenland. De vraag is stabiel. De Hayward is het populairste ras onder consumenten, dat ras wordt ook het meest geteeld. De prijs voor de gele kiwi's ligt hoger dan voor de groene, ondank dat de gele kiwi's tegenvallen in houdbaarheid, aldus een handelaar.
Het grootste deel van de teelt is te vinden in Haenertsburg, Limpopo. Daarnaast zijn er enkele telers in de Westkaap, maar de clash tussen de kiwi- en hardfruitoogst in dat gebied is niet gunstig. Andere teeltgebieden zijn KwaZulu-Natal Midlands en andere delen van Limpopo. Het oogstseizoen loopt van augustus tot september.

VS: seizoensovergang Europa naar Zuid-Amerika

De markt zit in een overgangsfase. De aanvoer van kiwi's uit Italië en Griekenland loopt iets terug, terwijl de eerste kiwi's uit Chili aankomen in de havens. Het importseizoen loopt door tot de start van het Californische seizoen, dat in de tweede helft van september aanvangt. De Chileense kiwi's zijn dit jaar twee weken later dan vorig jaar, wat vooral het gevolg is van de weersomstandigheden.
De vraag naar kiwi's is stabiel en zal naar verwachting stabiel blijven tot de eerste week van juni. Dan begint de schoolvakantie en krimpt de markt met 25 tot 40%. Eind augustus, als het schooljaar weer begint, krabbelt de vraag weer op.

Israëlische telers verliezen van import

Het seizoen is zo goed als voorbij. Het grootste deel, zo niet al het aanbod in de supermarkten is import. De oogst begon in oktober, maar werd geplaagd door onder andere warm weer in de wintermaanden, wat de kwaliteit niet ten goede kwam en kleinere volumes beschikbaar waren.

De vraag naar kiwi's is stabiel jaarrond doordat consumenten geen voorkeur hebben voor import of lokaal product. Dat heeft tot gevolg dat een lagere kwaliteit net resulteert in hogere prijzen voor de binnenlandse kiwi's. inkopers kiezen dan gewoon voor import. De afgelopen jaren was het weer in de wintermaanden niet gunstig voor de telers, waardoor de resultaten voor Israëlische kiwitelers matig zijn. Het areaal is dan ook stabiel op 200 hectare.

Historisch gezien zijn de groene kiwi's dominant, met Hayward en Bruno als populairste rassen in de lokale productie. Dit jaar is het gele ras Jintao geïntroduceerd. Het Italiaanse ras past zich goed aan het klimaat aan en wordt geteeld in het noorden van het land.

Griekenland sluit spectaculair seizoen af

Met het einde van het seizoen in zicht typeert een handelaar de afgelopen maanden als "spectaculair." "Het was een 'once in a lifetime' type seizoen," vertelt ze. Door tekorten in Italië was er veel vraag met bijbehorende goede prijzen. De handelaar vertelt dat er voor hen geen problemen waren dit seizoen, waardoor de omzet fors kon stijgen in vergelijking met vorig jaar. "Door deze situatie konden we groeien in nieuwe markten, zoals Azië en Latijns-Amerika," vertelt de handelaar.

De concurrentie tussen Italië en Griekenland is altijd hevig, maar de Griekse kiwi's zouden meer voet aan de grond krijgen. Het is vooral belangrijk om de exportmarkten bekend te maken met de Griekse kiwi's, denkt de exporteur. Traditioneel staan de Griekse kiwi's bekend als goedkoper, maar de sector spant zich steeds meer in om een toegevoegde waarde te creëren en in te zetten op kwaliteit en houdbaarheid. De groeiende vraag naar de gele kiwi's zien de Grieken ook. Zij investeren in nieuwe rassen om dit product ook te kunnen bieden. Zeker in Azië zien exporteurs een goede markt.

Italië hoopt op goed einde seizoen

De afgelopen weken is de vraag naar kiwi's aangetrokken. Een handelaar vertelt dat het seizoen doorloopt tot eind mei. "De grote retailers zijn wakker geworden en starten promoties," vertelt een handelaar. Daardoor staat de kiwi in het middelpunt van de belangstelling. De opleving in de kiwimarkt wordt veroorzaakt door het herfstachtige weer dit voorjaar. Daarnaast zijn er weinig appelen beschikbaar en ook de productie van aardbeien verloopt niet vlekkeloos.
"Het Nieuw-Zeelandse fruit zal 15 dagen vertraagd zijn, dus we hebben een interessant seizoen. De Griekse kiwi's die langer aan de markt waren dan gebruikelijk hebben de markt wel wat onder druk gezet voor de Italiaanse exporteurs. Een exporteur van gele kiwi's vertelt dat het een "uitstekend" seizoen geweest is voor de gele kiwi's.

Spanje profiteert van Europese tekorten
De oogst van de kiwi begon in november en loopt door tot mei. Daarna schakelen importeurs over naar de Zespri's of de Chileense import. De eerste volumes uit Chili worden eind mei in Spanje verwacht. importeurs verwachten fruit met een lager droge stofgehalte, maar een goede kwaliteit. In tegenstelling tot de rest van Europa, had Spanje een grotere kiwioogst dit jaar. De productie viel 10% groter uit, maar met kleinere maten. Ondanks de hogere prijs voor de Spaanse kiwi's, als gevolg van de kleine Europese oogst, verliep de verkoop vlot. De Spaanse kiwi's zijn doorgaans iets duurder, maar de Spaanse supermarkten kiezen steeds vaker voor binnenlands product, omdat die gerijpt zijn aan de plant. Die trend werd gestart door Mercadona.

De Hayward is de meest geteelde variëteit. De Summer kiwi is helemaal van het toneel verdwenen, de opbrengst en de kalibers waren te klein. Binnen de gele categorie staan de Jintao, Exagold en Sorelli bovenaan de lijst. De belangrijkste telers zijn te vinden in het noorden (Galicia, Asturias, Cantabria), waar de productie langzaam uitgebreid wordt. In Valencia en Catalonia is de productie dit jaar sneller gestegen, waar telers kiwi's zien als alternatief voor citrus en kaki in Valencia en voor steenfruit in Catalonië. De onstabiele temperatuur is een nadeel voor de teelt in Valencia, waardoor volumes en kwaliteit ook onstabiel zijn. Er zijn wel veel kansen voor de teelt van de gele rassen, omdat, in tegenstelling tot het noorden van het land, PSA nooit in Valencia is aangetroffen en de temperatuur milder is. In Catalonië vormt vorst een risico, net als de hogere ph waardes in de grond, waardoor de witte kern harder wordt.


Franse consumptie gaat omhoog

Een Franse handelaar met zowel Franse als Zuid-Amerikaanse teelt, vertelt dat de Franse productie nog doorloopt tot eind april. "De volumes waren iets kleiner dan vorig jaar. Wat maten en kwaliteit betreft was het een heel normaal seizoen en zijn we tevreden." Deze week gaat de Zuid-Amerikaanse productie van start. Half mei arriveren de kiwi's dan op de Europese en Noord-Amerikaanse markten. "We kunnen onze klanten jaarrond voorzien en leveren totdat de oogst van het Zuidelijk halfrond arriveert nog Franse kiwi's." De consumptie gaat in Frankrijk omhoog. Volgens de handelaar komt dit doordat een kiwi rijk is aan vitamines en ook niet zo veel gewasbeschermingsmiddelen bevat als sommige andere vruchten. Hier is in Frankrijk veel aandacht voor.

Duitse markt stabiel

De Italiaanse kiwi's domineren nog altijd binnen de Duitse markt, op gepaste afstand gevolgd door Griekse, Franse en Turkse vruchten. De handelaren bevestigen het beeld van een stabiele markt met een evenwichtige vraag en dito aanbod. De prijzen zijn eveneens stabiel: wel is het verschil met de prijzen in 2017 noemenswaardig. Dit loopt vooral op de groothandelsmarkten soms wel op tot 20 à 30 procent.

De kiwi's uit overzeese gebieden laten volgens de handelaren nog even op zich wachten. Chileens fruit is naar verwachting pas op z'n vroegst midden mei te verkrijgen. Hetzelfde geldt voor Australische variëteiten in de gebruikelijke kalibers 27 (115-125g), 30 (105-115g) en 36 (85-95g). Het Australische fruit wint sowieso aan populariteit: door enkele goede samenwerkingen tussen Duitse handelsbedrijven en Australische producenten is vooral het marktaandeel van de Gold kiwi opmerkelijk. Importeurs roemen de kwaliteit van de vrucht als het gaat om suikergehalte, consistentie en homogeniteit.

Nederland en België: Kiwivoorraad uitgeput
De Europese voorraad van kiwi's is uitgeput. In Frankrijk is er bijna niets meer aanwezig en in Italië is er nog een klein beetje aanwezig. De kiwi's uit Nieuw-Zeeland worden in week 19 verwacht rond 11 mei. Het zou kunnen dat de kiwi een hot item wordt de komende drie weken, er is veel vraag en weinig aanbod. De Nieuw-Zeelandse kiwi zal goed ontvangen worden omdat de markt volledig leeg is. De prijzen voor de Franse en Italiaanse kiwi's waren dit seizoen historisch hoog. De prijzen waren gemiddeld 25% hoger dan de laatste jaren door de grote vraag en een klein aanbod. Door de klimatologische omstandigheden de Italiaanse en Franse oogst 20% lager was dan de vorige 10 jaar. De vraag was constant en er was 20% minder aanvoer met gevolg dat de prijzen sky high waren.

De kwaliteit van het fruit was uitzonderlijk goed. Zelden of nooit in de laatste 30 jaar zo goed als dit seizoen. Geen uitval, geen verlies, goede houdbaarheid, en goed suikergehalte van Franse kiwi's. Voor Italiaanse kan hij niet zeggen want hij doet niks in Italiaanse kiwi's. De gele kiwi is een gevoeliger product, is al 2 maanden amper beschikbaar. De Nieuw-Zeeland kiwi zal in week 19 goed ontvangen worden. Zelden heeft het er zo voorgestaan. Het is wel de vraag waar de eerste Nieuw-Zeelandse boten naar toe gestuurd zullen worden. Het aantal panellisten voor Zespri in België wordt dit jaar uitgebreid van twee (Superfruit en Van Dijck) uitgebreid naar vier met Deroeck en Greenyard.

Chinese volumes gestegen, houden prijzen stand?

Het seizoen loopt van augustus tot februari in het volgende jaar. De Chinese markt maakt een snelle ontwikkeling door. Zowel in volume als in kwaliteit worden stappen gezet. De traditionele teelt is te vinden in Shaanxi, Guizhou en Sichuan, waar de arealen worden uitgebreid. Sommige analisten verwachten een verdubbeling in volume tegen 2020.

De prijzen staan door het stijgende volume onder druk. Meer en meer telers en verpakkers zoeken het onderscheidingsvermogen in een label of een alternatief ras. Als die trend doorzet, kan de prijs voor de premium producten stijgen. Ondertussen arriveren ook de eerste kiwi's uit Nieuw-Zeeland en ook Chili komt aan de markt. In het najaar worden de Italiaanse kiwi's weer verwacht.