Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabarberhandel op de kaart zetten

Tholen - "Rabarber is een groente en in de groententeelt een klein gewas met een areaal in Nederland van ca. 300 ha. Een echt niche product dus. In Heide bij Venray (500 inwoners) zijn van de circa 45 bedrijven in het dorp 5 bedrijven actief met de teelt en afzet van rabarber. Hierdoor is Heide waarschijnlijk het dorp in Nederland met procentueel het hoogste aantal rabarberbedrijven binnen haar grenzen", rekent Martin Peeters voor. Samen met 3 andere telers (Niek Gielens, Cornelissen Rabarber en Joep Spee) en zijn eigen handelsbedrijf Peeters Bonten Handel, organiseert hij in het weekend 28 en 29 april in Heide een Rabarber feest.



Op de kaart zetten
"We willen hiermee rabarber eens goed op de kaart zetten. De ideeën hiervoor leven al sinds 4 jaar. We hebben toen het rabarberfestival in Wakefield (Engeland) bezocht. In het Verenigd Koninkrijk heerst er veel meer een rabarbercultuur dan hier. Door het zelf te organiseren, willen we het verhaal van rabarber ook hier vertellen", vertelt Martin. Het festival in Wakefield, georganiseerd door collega teler Janet Oldridge, trekt in een week tijd vele tienduizenden mensen naar Wakefield en haar bedrijf. Het dorp Heide ondersteunt de plannen van de telers dus ook van harte. Indien het een succes wordt, komt er mogelijk een vervolg. Martin: "Het wordt in elk geval groter dan in eerste instantie gedacht. Het thema is ruiken, proeven en beleven. We zijn volop bezig met promotie maar uiteindelijk zal het aantal bezoekers van het weer afhangen."

Klik hier voor meer informatie over het feest in Heide of ga naar de Facebookpagina over het feest.



Sapcultuur in Duitsland
Rabarber is een groente die vaak wordt geserveerd als bijgerecht (compote) of wordt verwerkt in vlaaien en taarten. Daarom schrijft de organisatie ook een bakwedstrijd uit. "Bakken is in en de eerste opgaven zijn al binnen." In landen om ons heen wordt rabarber veelal industrieel verwerkt tot moes of compote en sappen. "Vooral Duitsland heeft een sapcultuur. Wanneer wij product willen afleveren bij de fabriek kunnen we er vaak niet eens door wegens alle consumenten die hun auto's volladen met kratten sap. Daarom importeren we ook weer sap naar Nederland waar het gemengd met appelsap weer in de markt gezet wordt."




Martin Peeters zet samen met 3 collega's (Niek Gielens, Cornelissen Rabarber en Joep Spee) rabarber op de kaart met een rabarberfeest Heiden (nabij Venray)

Vollegrond seizoen start deze week op
Rabarber wordt bijna jaarrond geteeld, de teeltmethoden zijn heel verschillend. "Voor een nicheproduct moet je vaak zelf methoden en machines ontwikkelen, dat willen we ook laten zien op het feest. Dus zowel voor collega telers uit de kas of volle grond is het interessant evenals voor consumenten". Deze week eindigt de teelt uit de schuren en start de oogst uit de volle grond.



Discussie over prijsvorming
Je kunt de teelt van rabarber opsplitsen in een drietal oogst / afzet methodes.
Het eerste afzetkanaal is van april – september van de oogst van de vollegrond. Dit product is bij de meeste consumenten welbekend. De fris groene stengels waarvan de onderste helft van de stelen mooi rood kleurt. Martin: "In februari – maart nemen consumenten afscheid van de winterkost en hebben weer zin in een frisse groente als rabarber. Het is nog een nicheproduct wat vooral zijn weg vindt richting horeca. Binnen de telers is hierover een discussie gaande. Ik ben van mening dat de teelt te klein is waardoor het te weinig kans krijgt binnen de retail. Aan de andere kant zijn telers van mening dat schaarste zorgt voor een goede prijsvorming. "



Industriële verwerking
Wanneer het groeiseizoen in volle gang is, ontstaat het tweede afzetkanaal dat loopt van mei tot juni. Die oogst is vooral bestemd voor de verwerkende industrie. Dit product vindt zijn weg naar de consument als rabarbersap, rabarber compote, verwerkt in toetjes en als rabarbervlaai. "Via het handelsbedrijf ontzorg ik zowel de fabrieken als telers. Ik koop de oogst op en zorg dat de leveringen worden afgestemd op het verwerkingsschema van de fabrieken. Het gaat om bulk en de prijzen zijn daar ook naar. Duitsland is een grote afzetmarkt waar wij, samen met een Duitse collega, een positie hebben van ongeveer 65% in het rabarbersap segment. In het seizoen leveren we samen wekelijks 500 ton rabarber aan de sap industrie."


Deze week eindigt de binnenteelt. Door het ontbreken van licht blijven de bladeren klein en geel, de stengels groeien wel.



In de zon krijgen de rabarberplanten grote bladeren

Teelt in het donker
Het derde afzetkanaal is van november tot eind maart van de oogst van planten die in donkere schuren vervroegd worden. Deze teeltmethode is bij de meeste consumenten onbekend en deze rabarber vindt hoofdzakelijk zijn weg naar horecazaken in binnen en buitenland. "Sinds januari tot aan week 13 is er gemiddeld 3 euro per kilo betaald, wat nette prijzen zijn. De prijzen liggen hoger dan de rabarber uit de volle grond omdat de oogstvolumes veel lager zijn. Deze rabarber groeit in het donker uit de reservevoorraad van de planten. Na afloop belanden de planten op de composthoop, dus er is ook meer materiaal nodig."


Foto's van Martin Peeters

Voor meer informatie
Maatschap Peeters-Bonten
Heidseschoolweg 4
5812 AK Heide
0478-581976
06-53875939
peeters@rabarber.biz
www.rabarber.biz