Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goed weer mogelijk problematisch voor appelexport Oekraïne

De prijzen voor Oekraïense appelen liggen dit jaar 150% tot 200% hoger ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Populaire rassen gaan momenteel voor prijzen van €0,45 tot €0,60 per kilo van de hand. De lagere productie als gevolg van het slechte weer is één van de factoren die deze prijsstijging veroorzaakt en Tatiana Getman van Info-Shuvar vertelt dat dit seizoen alles behalve gebruikelijk verloopt. 



"Het is ons gelukt om de prijzen lager te houden tijdens de tweede helft van het seizoen vorig jaar vanwege de import uit Polen, de belangrijkste appelleverancier aan de Oekraïense markt. Dit jaar hebben de Poolse appelprijzen het hoogste niveau van de laatste vijf jaar bereikt en ze blijven stijgen. De Poolse appelprijzen lagen begin maart zelfs nog hoger dan die van Oekraïense maar nu is hier verandering in gekomen in het voordeel van de import. Desondanks heeft Oekraïne de handelsbalans voor appelen dit seizoen weten te verbeteren door 21.000 ton appelen te exporteren en zo'n 3.000 ton te importeren. Gedurende dezelfde periode vorig jaar (juli-januari) lag de export drie keer lager en werd er drie keer zoveel geïmporteerd," legt Getman uit.

De slechte weersomstandigheden die in heel de EU grote verliezen in de appelsector hebben veroorzaakt, zijn van grote invloed geweest op de internationale handel. 

"We hebben bijna de helft van onze totale export appelen naar de EU geëxporteerd maar de volumes die de EU afnam voor de verwerking en die voor landen zoals Polen en Groot-Brittannië bestemd zijn, waren laag en experimenteel. Het is dan ook nog te vroeg om te juichen," vervolgt Getman. 

Bij normale weersomstandigheden verkeert Oekraïne in de positie om haar eigen oogst jaarlijks met 100.000 tot 150.000 ton te vergroten, hetgeen te danken is aan het groeiende areaal en de hoge productiviteit hiervan. Hetzelfde geldt echter voor Polen, waar het ene na het andere oogstrecord sneuvelt, evenals in andere delen van de EU.

"Er zijn seizoenen bij geweest waarin de EU haar appelproductie in één jaar tijd met 1,5 tot 2 miljoen ton heeft vergroot! Deze volumes zijn gelijk aan of zelfs groter dan de totale bruto appelproductie in Oekraïne. Als deze situatie zich het komende seizoen voordoet dan zal de concurrentie op de buiten- en binnenlandse markt voor Oekraïense telers de ergste zijn die ze meegemaakt hebben sinds het land onafhankelijk werd. Dit zou kunnen leiden tot forse prijsdalingen en telers zouden onder druk komen te staan vanwege de goedkopere Poolse appelen," vervolgt Getman. 

"Het zal moeilijk voor Oekraïne worden om de lage appelprijzen te absorberen. Rusland blijft in wezen de belangrijkste afzetmarkt vanwege de re-export via Wit-Rusland. Deze route wordt ieder jaar echter moeilijker en de export is nog altijd veel lager dan voor de boycot. De nieuwere markten zijn nog niet helemaal ontwikkeld en in veel gevallen voldoen Oekraïense appelen nog niet aan de kwaliteitsstandaarden, die afnemers in de EU en Azië hanteren. Het ironische is dat als er geen problemen met het weer zijn dit voorjaar en deze zomer, telers in Oekraïne een moeilijk seizoen in het vooruitzicht hebben en hun appelen naar alle waarschijnlijkheid noodgedwongen aan de verwerkende sector zullen moeten afzetten."



Voor meer informatie:
Tatiana Getman
Info Shuvar
Tel: +38 (099) 763-02-32
Email: t.getman@shuvar.com
info.shuvar.com
Publicatiedatum: