Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Orri en Nadorcott

Vermeende fraude door verkeerde etikettering mandarijnen

De Vereniging van Landbouwers in Valencia ('La Unió') heeft, na haar campagne over commercieel misbruik in enkele supermarktketens, een nieuw geval van vermeende fraude ontdekt met de onjuiste etikettering van citrusrassen. Het gaat om Orri mandarijnen, een ras waarvoor de citrustelers volgens de organisatie de meest hoge royalty's in de sector betalen en die momenteel in de schappen van Carrefour verkocht worden als de Nadorcott variëteit.



De Orri en Nadorcott zijn twee verschillende variëteiten die beide zijn onderworpen aan plant- en verhandelingslicenties (royalty's) die de citrustelers moeten betalen om het fruit te mogen planten en verkopen. Deze royalty's zijn niet goedkoop en bedragen in het geval van de Orri rond de 37.500 euro per hectare, plus een vast bedrag per verhandelde kilo. La Unió ziet een verkeerde etikettering als vermeende fraude naar de consument toe. De Nadorcott is namelijk een mandarijnenras met pitjes, terwijl de Orri variëteit die niet heeft, wat ervoor zorgt dat de Orri mandarijnen commercieel gezien aantrekkelijker zijn voor de consument.

Een bewijs voor het voorgaande zijn de prijzen van beide soorten. Volgens de laatste koersen van het Ministerie van Landbouw ligt de prijs voor de Orri op €1/kg, terwijl die voor de Nadorcott op €0,60/kg ligt: 40 % lager dus. Dit verschil in prijs is niet toevallig, maar heeft te maken met het kwaliteitsverschil dat tussen beide soorten bestaat.

"Met deze strategie van verwarring wordt het imago van de citrusteelt aangetast aangezien als direct gevolg hiervan de waarde van het product afneemt. Het is echter ook nadelig voor de consument, die de Orri variëteit al begon te zien als het sterproduct van onze citrusteelt, maar nu in verwarring gebracht wordt", aldus La Unió.

Ook moet rekening worden gehouden met het feit dat telers die een licentie voor de teelt van Orri willen verkrijgen, gedurende de eerste twee jaar 0,03 euro en vanaf het derde jaar 0,02 euro per kilo fruit moeten betalen. Dit om, zoals in het te ondertekenen contract gesteld wordt, de ORC (Orri Running Committee) te financiëren. Deze vereniging, die zonder winstoogmerk werkt, heeft de controle, bescherming en bevordering van de Orri variëteit als doel. Het geld wordt gebruikt om het controlesysteem te betalen, evenals het systeem ter identificatie en bescherming van het ras.

De grootste zorg van La Unió, die de bescherming van de telers in Valencia als missie heeft, is nu juist de besteding van dat geld. "Het lijkt erop dat de telers van de Orri variëteit betalen voor een dienst die, zoals nu blijkt, niet functioneert. Er moet worden nagegaan of de betalingen werkelijk bestemd worden voor deze controles of dat het geld gebruikt wordt voor doeleinden waar alleen de ondertekenende organisaties vanaf weten".

La Unió vindt het ontoelaatbaar en onrechtvaardig dat "de Valenciaanse citrustelers betalen voor een dienst die niet werkt en dat wij als beroepsorganisatie van landbouwers degenen moeten zijn die opkomen voor hun belangen, terwijl degenen die er geld voor in rekening brengen dat niet doen". Het afgelopen jaar stelde La Unió ook al aan de kaak dat er in Spanje Orri mandarijnen van Israëlische oorsprong werden verkocht, terwijl ze geëtiketteerd waren als Spaans.

La Unió heeft zowel de Algemeen Directeur van Handel en Consumptie, Natxo Costa, als de Algemeen Directeur van Landbouw, Roger Llanes, geschreven om te wijzen op de vermeende fraude, zodat de zaak onderzocht wordt en er op passende wijze actie ondernomen kan worden.

Voor meer informatie:
Carles Peris, responsable cítricos
LA UNIÓ de Llauradors
T: +34 658 92 89 23
Publicatiedatum: