Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: Aspergetijd is aangebroken

De aspergeplanten gaan weer de Italiaanse grond in. Bij kwekerij Coviro in Cervia (Ravenna) zijn ze bezig met de voorbereiding, selectie en levering van de jonge planten. 



Verkoopspecialist Nicola Bernabini legt uit hoe de teelt van aspergeplanten plaatsvindt en hoe deze op de best mogelijke manier kunnen worden getransplanteerd. "In april worden de zaadjes geplant in gesteriliseerde en geëgaliseerde grond. Bij de aanplant vinden we een product op basis van trichoderma en mycorrhyza van het geslacht Glomus. De trichoderma verhoogt de weerstand van de plant tegen fytopathologieën en de mycorrhyza zorgt ervoor dat de planten zich goed kunnen ontwikkelen."

"In de zomermaanden staat alles in het teken van voeding en irrigatie. In de winterperiode, als er sprake is van vegetatieve rust, zijn andere aspecten belangrijk en in de maanden februari en maart concentreren we ons op het rooien."

Voor het transplanteren is een goede voorbereiding van de grond noodzakelijk, gezien het meerjarige karakter van het gewas. Waterstagnatie kan op deze manier worden voorkomen. Het is belangrijk om de irrigatie goed op orde te hebben zodat de asperges goed kunnen groeien.

Marcello Sbrighi, commercieel directeur, zegt dat het seizoen aanzienlijke vertraging heeft opgelopen als gevolg van de slechte weersomstandigheden. "De telers hadden hun land al klaar, maar de zware regen- en sneeuwval hadden invloed op de aanplant. Dit betekent dat het planten ook in mei en juni moeten worden voortgezet. "

"Met de juiste techniek kunnen we ze enkele maanden in een koelcel bewaren en de ervaring leert dat we ook successen kunnen behalen met late aanplant in juni of juli."

Een van de meest gevraagde rassen in het midden en zuiden van Italië is de Vegalim. Deze is van Nederlandse afkomst en nog niet zo lang op de markt. Het is een 100% mannelijke hybride die zich kenmerkt door hoge uniformiteit van de scheuten.



"In Noord-Italië zijn de rassen meer gediversifieerd, zowel voor de witte als groene asperges. Naast de rassen van Italiaanse oorsprong, Eros, Giove en Franco worden onder andere ook de hybriden Cumulus en Vittorio geteeld. Beiden zijn vroegrijp, niet vezelig en hebben een goede smaak."

Contact:
Coviro

Via Romea Nord, 180
48015 Cervia (RA)
Tel.: (+39) 0544 994501
Fax: (+39) 0544 994712
Email: coviro@coviro.it
Web: www.coviro.it
Publicatiedatum: